2023 március 23

Brutális erőben a forint – 300-ért vehetünk eurót?

Az elmúlt napokban tovább folytatódott a forint erősödése a főbb devizákkal szemben. Mindez azt jelenti, hogy új idei csúcsra ugrott a magyar fizetőeszköz, és 2022 májusának eleje óta nem láttunk ennyire erős forintot. Nagy kérdés, hogy meddig tart az erő. A fundamentális szempontok figyelése mellett a technikai kép is érdekes lehet.

Fontos tényezők

A forint árfolyamának alakulása szempontjából mind az országspecifikus, mind a nemzetközi piaci tényezők fontosak lehetnek. Jól tükrözte utóbbit például, amikor a meglehetősen nagy meglepetést okozó amerikai munkaerőpiaci adatok után, a nemzetközi tőzsdék esésével egyidejűleg gyengült a forint. Akkor hetek óta nem látott esést könyvelt el napon belül a hazai pénznem. Azóta viszont már feledésbe merült bőven az akkor látott 396 feletti euróárfolyam.

Az utóbbi napokban ugyanis az EUR/HUF kurzus 380 alá esett, és szerda délelőtt is alig több, mint 378 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon. Mindezek fényében különösen izgalmas lehet majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése a hónap végén. Valószínűleg most sem az alapkamat változtatása lesz terítéken, de a jegybankárok kommunikációja igen fontos lehet. Az ugyanis, hogy az MNB mikor kezdi el esetlegesen kivezetni az október óta érvényben lévő rendkívüli eszközöket, komoly hatást gyakorolhat.

Forint – technikai elemzés

Az OTP elemzői szerint a csökkenő trendben belül végülis elérte a várt célárzónát a a forint árfolyama. A 375-382,8 közötti zónában volt az emelkedő trend előtti mintából számítható célár, innentől kezdve a további forint long nyitás korrekció nélkül nem a legjobb választás. A vékony piros trendvonalat érdemes követni a forint esetében, amíg ez nem törik felfele, addig nem valószínű, hogy tartósan tudna fordulni felfelé az EUR/HUF keresztárfolyam az elemzők értékelése szerint. Ellenállási szintnek a 406,25, illetve a 414,06 szinteket jelölte meg az OTP. Támasz ugyanakkor a 375 és a 367,2 lehet az elemzés szövege szerint.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!