2024 május 24

Állampapír – új sztár jelent meg, ide tegyük a spórolt pénzt?

Szokásosan hétfőn közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy a megelőző héten mennyi fogyott a különböző forintos állampapírokból. Elmondható, hogy továbbra is valósággal ömlenek a milliárdok a magyarok egyik kedvenc befektetésébe. Szintén leszűrhető a statisztikákból, hogy épp melyik állampapír törekszik felfelé a kedveltségi listán. Egyre inkább érezhetjük, hogy nemcsak egy uralkodó kötvény lesz a jövőben.

Állampapír – adott a sztár, de ki a második?

A 2024-es év 6. hetében is a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) volt a leginkább kedvelt értékpapír a magyarok körében. A PMÁP-ból 50,8 milliárd forint értékben vásároltak a megtakarítani kívánó hazai háztartások egyetlen hét leforgása alatt. Az értékesítési számokat érdemes nagyon megjegyeznünk. Előző héten zárta ugyanis le az Államkincstár a 2032/I sorozat értékesítését, kedden lehetett belőle utoljára vásárolni. Azóta már csak a 2032/J sorozat kapható, aminek a kezdő kamata 7,9 % az előbb említett sorozat 9,9 %-os kezdő kamatszintjével szemben. Kérdés, hogy az állampapír népszerűségére hogyan hat majd a kamat csökkenése.

Majdnem ennyit fizet ugyanis a 3 éves futamidő alatt garantáltan évente a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP). A nemrég bevezetett állampapír 7 %-os fix kamatot ígér, ami már most is bőven infláció feletti hozam. Nem véletlen, hogy végre felért a dobogó második fokára az értékesítési adatokat tekintve is. Az előző héten 12,5 milliárd forintért vásároltak a FixMÁP-ból a magyar befektetők. Nem sokkal maradt le az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) sem, melynek 12,1 milliárd forint értékben szavaztak bizalmat.

Látható, hogy a rövidebb futamidejű befektetéseket továbbra is keresi a lakosság. Ilyen a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) is, 9,2 milliárdért vettek belőle egy hét alatt. Ennél jóval szerényebb, 6,6 milliárdos értékesítést tudhat magáénak a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP). Elhanyagolható volt a héten a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített mennyisége. Továbbra is kiemelendő, hogy vásárlás előtt érdemes lehet a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!