2024 július 19

Állampapír – brutális roham, ide folynak a milliárdok!

Jelentős változásokon megy át a hazai állampapírok piaca, de ez egyáltalán nem meglepő a rendkívüli inflációs- és kamatkörnyezetben. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kondíciói ismét megváltoztak, ez hatással lehet a papír megítélésére. Az ÁKK által közölt számokból az is kiderült, hogy a lakosság kezd felébredni a téli álmából. A három legnépszerűbb állampapír értékesített mennyisége mind megemelkedett a 4. heti adatokhoz képest. Folynak a milliárdok az állampapírokba, a kérdés már csak az, hogy érdemes-e követni a trendeket?

Állampapír – hatalmas érdeklődés, változó kondíciók

Turbulens időszakát éli a hazai lakossági állampapírok piaca. Még utoljára megrohamozták a magyarok a jelenlegi legnépszerűbb állampapírt, amely nem más, mint a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). 2024-ben ennyit még egyik héten sem költöttek a magyarok erre a papírra. Az 5. héten bruttó 43,2 milliárd forintért vásároltunk belőle. A roham azért indult, mert február 6. után lezárták a sorozat értékesítését. A helyére érkező új sorozatot 2032/J néven vezették be, viszont az egyik legnagyobb probléma az, hogy a fix kamatozású időszakban 9,9 % helyett éves 7,9 %-ot fizet majd csak. Azaz összesen 9,5%-ot a nagyjából 14 hónapos periódusra – 2024. február 8. és 2025. április 22. között.

Népszerű a rövid lejárat – van miből válogatni

Az elmúlt időszakban a lakossági állampapírok piaca sokat változott. Decemberben kivezették a lakosság abszolút kedvenc, Prémium Magyar Állampapír sorozatát. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. Azóta kicsit lelassultak az események a piacon, de az ÁKK által közölt adatokból már látszik, hogy a lakosság kezd felébredni téli álmából. Egyre több pénz folyik az állampapírokba, és a megvásárolható papírok palettája is egyre szélesebb. Nemcsak a nagy kedvencből vásároltak többet a magyarok, második helyre az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futott be a maga 17,6 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A dobogó harmadik fokát ismét az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) foglalta el 16,3 milliárdos értékesítéssel. A Kincstári Takarékjegynek (KTJ) sem kell szégyenkeznie a maga 10 milliárd forint feletti bruttó értékesített mennyiségével. Mielőtt befektetünk mindenképp érdemes ellátogatni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalára.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!