2024 június 14

Állampapír – ez a típus 21 százalékot fizet, rohanjunk vásárolni?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közzétette a lakossági állampapírok 3. heti bruttó értékesített mennyiségét. A január 8-tól megvásárolható Fix Magyar Állampapírt (FixMÁP) egy váratlan vetélytárs taszította le a dobogóról. Közben megérkezett a Babakötvény új sorozatának, a 2043/S-nek a nyilvános ajánlattétele is. Aki ebben az állampapírban takarít meg az idén 20 százalék fölötti kamatfizetést zsebelhet be.

Állampapír – váratlan vetélytársat kapott az új kedvenc

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy mekkora meglepetést okozott a még friss, január 8-án bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP). Már az első héten a magyarok egyik nagy kedvencévé vált. A maga 13,1 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével a dobogó második fokát foglalta el. Nem tartott sokáig a hírnév, hiszen a lakossági állampapírok 3. heti bruttó értékesített mennyisége alapján lekerült a dobogóról. Bár a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egyeduralma véget ért, és a heti bruttó értékesített mennyiség értéke közelébe sem ér a novemberben látott adatoknak, továbbra is őrzi első helyét a maga 14,9 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A dobogó második fokát a Kincstári Takarékjegy szerezte meg. A lakosság 10,3 milliárd forintért vásárolt a postákon megvásárolható állampapírból. Nem sokkal lemaradva, a harmadik helyre pedig az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futott be, a maga 10 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével.

20 százalék feletti kamat, mégis alig veszik a magyarok

A Prémium Magyar Állampapír 2023-ban az egyik legkedveltebb lakossági befektetéssé vált. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak az inflációkövető kötvényekben a megtakarítók. A kondíciók változása előtt november végén, december elején egy hét alatt majd 190 milliárd forintért vásároltak PMÁP-ból a magyarok. Ilyen számokat már nem láthatunk, hiszen a papír kondíciói mostanra sokat változtak. Megjelent azonban most egy újabb sorozat egy másik magas kamatfizetéssel kecsegtető kötvényből is, a Babakötvényből. Ez az állampapír a tavalyi 17,6%-os átlagos infláció mellett a szokásos, 3 százalékpontos kamatprémiumot fizeti. Aki tehát ebben takarít meg gyermekének, az idén 20,6%-os kamatot tehet zsebre.

Annak sem kell megijednie, aki a korábbi sorozatokba fektette pénzét, hiszen ezeknek a hozama is átárazódik. Az első sorozat viszont csak idén decembertől vált át 20,6 százalékra. Az igen vonzó kamat ellenére a Babakötvény állománya jócskán elmarad például az imént említett 7000 milliárd forintos PMÁP állománytól. A babakötvény konstrukcióban jelenleg közel 280 milliárd forintot fektettek a magyarok. A lakosság szemében az állampapír egyik nagy hátránya lehet, hogy a gyermek 18. születésnapjáig tartani kell. További hasznos információkért érdemes ellátogatni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalára.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!