2024 július 23

Állampapír – nagy változás a kedvencnél, ennyit kereshetsz vele!

Megtört a 2023-as év általános tendenciája. A lakosság figyelme a rövid egy éves futamidejű állampapírok felé fordult. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) egyeduralma véget ért, ez viszont azt jelenti, hogy megindulhat a verseny az első helyért. Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapírok 1. heti bruttó értékesített mennyisége alapján egyértelmű győztest hirdethettünk. A KSH közzétette a tavaly decemberi inflációs adatot és így most már kiszámítható a tavalyi átlagos infláció. Ez lesz tehát az inflációkövető állampapírok kamatbázisa a 2024-ben kezdődő kamatperiódusukban, mutatjuk mekkora kifizetésre számíthatnak a befektetők.

Állampapír – Kiderült mennyit fizet a Prémium Magyar Állampapír

Jelenleg a magyar állampapír piacon 22 különböző PMÁP-sorozat van, melyek lejáratai 2024-től 2033-ig terjednek. Aki ebbe a papírba fektetett az nagyon jól járt. A 2024-ben kezdődő kamatperiódusokban az egyes papírok éves kamatai egy sorozat kivételével a 17,85% és 19,10% közötti tartományban lesznek. Az egyetlen kivétel pedig a népszerűségét elvesztő jelenleg vásárolható PMÁP, a 2032/I sorozat képezi, amely az első kamatperiódusában nem követi az inflációt. Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír a 2023-as év egyik legkedveltebb lakossági befektetésévé vált. Novemberben csaknem 7000 milliárd forintnyi állományt tartottak belőle a magyarok. Viszont, ha idén valóban 5-6% lesz az éves átlagos infláció, akkor ebből kifolyólag a papírok kamata is nagyot fog zuhanni, egyenesen az egyszámjegyű tartományba.

Eddig nem látott versengés alakulhat ki

Az ÁKK célja az volt, hogy 2024-re egy színesebb termékpalettával álljon elő, amely megfelel a lakossági igényeknek. Január elején be is jelentették a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP), valamint az új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) érkezését. A közlemény szerint a két új állampapírtípus 2024. január 8-tól lesz megvásárolható. A kérdés már csak az, hogy ráharap-e vajon a lakosság, vagy az idei sztár népszerűsége továbbra is fennmarad. Ez viszont már csak a jövő heti adatokból derül ki.

Amit biztosan tudunk, hogy az idei év első hetét 38,4 milliárd forintnyi befektetéssel az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) nyerte. A dobogó második helyére a postákon megvásárolható Kincstári Takarékjegy (KTJ) állt fel. A sort pedig a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) zárta, melynél csökkent az első kamatperiódusban elérhető hozam. Ez kihatott a lakossági vásárlási kedvre is, az első héten mindösszesen 16,9 milliárd forintért vásároltak ebből a magyarok. Érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán, jó pár lehetőség közül válogathatnak ugyanis a hazai megtakarítók.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!