2024 június 17

Állampapír – durva váltás jöhet, ezért őrülhet meg most a lakosság!

Az ÁKK célja az volt, hogy 2024-re egy színesebb termékpalettával álljon elő, amely megfelel a lakossági igényeknek. Azt szerették volna elérni, hogy mindenki megtalálhassa a számításait az állampapírok piacán. Nem véletlen tehát, hogy a megújuló Bónusz Magyar Állampapír megjelenésével párhuzamosan január 8-tól elérhető lesz a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) is. Kurali Zoltán, az ÁKK vezére már decemberben feltüzelte a lakosságot. Bejelentette ugyanis, hogy 2024-ben új befektetési lehetőséget biztosítanak majd. Így a lakosság nagy része már számított a paletta bővülésére, azonban most végre közölték a részleteket is, ezért érdemes megnézni mit is tud az új papír.

Állampapír – új sztár jön?

A 3 éves futamidővel és 7 százalékos éves hozammal beharangozott állampapír megkavarhatja az állóvizet. Míg a kamat mértéke évi 7 százalék, addig azt negyedévente fizeti majd ki az állampapír. A 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP esetében az első kamatfizetésre április 22-én kerül sor, ez 2% lesz. Innentől kezdve negyedévente fog 1,75%-ot fizetni a 3 éves futamidő lejártáig, azaz 2027. január végéig. Fontos tudni, hogy egy forgalmazónál a befektető maximum 50 millió forint értékben vásárolhat az adott sorozatból. További érdekessége a papírnak, hogy az értékesítési időszak 3 hónap, és minden új negyedévben egy új sorozat kerül majd meghirdetésre. A FixMÁP értékesítése a Magyar Államkincstár és egyes bankok/befektetési vállalkozások fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár és a bankok/befektetési vállalkozások online felületein fog megtörténni.

Az értékesítési adatok kiemelt figyelemmel lesz érdemes követni. A jelenlegi egyeduralkodó a népszerűség tekintetében egyértelműen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Az inflációkövető kamatozást biztosító kötvény feltételei azonban november végén jelentősen megváltoztak. Ennek következtében mindenkinek mérlegelnie kell majd, hogy friss megtakarításait mely állampapírba tenné inkább szívesebben. Érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán, jó pár lehetőség közel válogathatnak ugyanis a hazai megtakarítók. Az új állampapír megjelenésével pedig ez végképp igaz.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!