2024 február 21

Állampapír – óriási bejelentések, mit lépjen a lakosság?

Unalomra nem panaszkodhatunk, hiszen az elmúlt hetekben az állampaírpiacon beindult az élet. Miután november végén kivezetésre került a 2033/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír, Kurali Zoltán az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának hétfői bejelentése most újra feltüzelte a lakosságot. Most már biztos, jövőre megújul a lakossági állampapírok palettája. Kurali Zoltán az új állampapírok bevezetéséről, valamint a PMÁP kamatozásával és visszaváltásával kapcsolatos kényes témákról beszélt a Portfóliónak adott interjúban.

Óriási változás – Bővül az állampapír-paletta

November végén az Államadósság Kezelő Központ bejelentette, hogy kivezetik a 2033/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírt. A papír gyorsan a lakosság kedvencévé vált, nagy népszerűségét az okozta, hogy kamatozása az inflációt követte. Az állam ugyanakkor – érthető okokból – arra törekszik, hogy mérsékelje a kamatkiadásait.

Jelenleg a lakossági állampapírokban lévő megtakarítás 70%-át PMÁP-ban tartják a magyarok. Jövőre várható egy jelentősebb kamatkifizetés, amely GDP 2%-át teszi majd ki. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy jövőre szélesíteni szeretnék a termékpalettát, hogy mindenki megtalálja a számításait. Bevezetnek egy 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt, és egy fix kamatozású, 3 éves állampapírt is.

Hatalmas forrongást okozott az ÁKK egyetlen kérdőívvel – mi okozta a heves reakciót?

Az utóbbi napokban felkapott témává vált a lakossági állampapírok visszaváltása is. Az ÁKK rákérdezett a tulajdonosoknál, hogy mennyire ismerik az állampapír lejárat előtti eladhatóságának szabályait. Ez sokaknál beindította a vészjelzőket. A kérdőív miatt többen attól tartottak, hogy ezzel már a 99 százalékos visszaváltási árfolyam megváltoztatásának fogadtatását „tesztelték”. Kurali Zoltán azonban eloszlatta a kételyeket, és bejelentette: „PMÁP 99%-os visszavásárlási árfolyamán nem kívánunk változtatni.” Az ÁKK-vezér azt is hozzátette, hogy a visszavásárlási árfolyam akkor sem változik majd, ha a 2025-ös kamatkifizetéseket követően a befektetők egy része idő előtt kiszáll a papírból.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!