2024 február 21

Állampapír – óriási változások, új lakossági kedvenc jön?

Derült égből villámcsapásként érkezett november végén a prémium állampapír új sorozatának híre. A befektetők a hirtelen változásra gyorsan reagáltak, és még utoljára bezsákoltak a lakosság kedvencéből. Kurali Zoltánnak, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának hétfői bejelentése újra feltüzelte a lakosságot. Az állampapírpiacon beindult az élet, a változások viszont bizonytalanságot is hoztak. Sokan azt fejtegetik, hogy melyek lesznek a legígéretesebb befektetési opciók 2024-ben.

Miért siettek a befektetők a vásárlással?

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP) a 2033/I sorozat forgalmazása 2023. november 28-án lezárult, nagy űrt hagyva maga után. Még az utolsó héten roham indult, és az ÁKK adatai alapján 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium Magyar Állampapír. Mivel az idei és a jövő évre eddig kilátásba helyezett hatalmas kamat elolvadni látszik, sokan azt fejtegetik, hogy melyik állampapírt lesz érdemes választani 2024-ben. Bár kivezették a lakosság kedvencét, kaptunk helyette alternatívát. Egy új, 2032/N sorozat érhető el a 2023-as év utolsó előtti hónapjának végétől. Ezen felül jövőre várhatóan bevezetnek egy 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt, és egy fix kamatozású, 3 éves állampapír is. A termékpaletta egyre szélesebb.

Új kondíciók – megéri venni az új PMÁP-ot?

November 29-től vehető 2032/I állampapír 9 éves futamidejű lesz, és az első másfél évben fix évi 9,9 %-os kamatra számíthatunk, utána pedig az infláció felett fizet először 0,5%-os, később pedig 1 %-os kamatprémiumot. Vagyis 2025-től a papír magasabb kamatot kínál, mint az elődje. Ez viszont nehezen kárpótolja az első 1,5 évben elvesztett magas kamatokat. Nem csoda, hogy roham indult az utolsó hetekben a korábbi prémium állampapírért. A november végi hajrá viszont már lecsengett, és új helyzet alakult ki. Mivel már csak az új sorozat kapható, ezért érdemes lesz odafigyelni a PMÁP népszerűségére. Bár az új sorozat miatt a prémium állampapír pénzügyi előnye csökkent versenytársaival szemben, továbbra is uralja a mezőnyt. A 2032/I PMÁP induló éves kamata 9,9 százalék, ilyen éves kamatot, hozamot továbbra sem kínál egyetlen másik állampapír sem. Érdemes a lehetőségekről az állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!