2024 május 27

Államcsőd – honnan tudod, ha közeleg a vész?

Az államcsőd egy nagyon gyakran ismételt fogalom a köznyelvben, annak ellenére, hogy elképesztően ritkán történik ilyen esemény. Magyarország például még sosem ment csődbe, de így van ezzel a világ országainak túlnyomó többsége is. Ennek ellenére az esemény potenciálisan lesújtó következményei miatt mégis félünk tőle – pedig ráadásul nem történik előre láthatatlan módon.

Államcsőd – látható előre

Az államcsőd azt jelenti, hogy egy adott állam nem tud helytállni lejáró tartozásaiért. Nem csőd tehát az, ha nagyon nagy az államadósság vagy a költségvetési hiány, vagy ha gyenge az ország fizetőeszköze, politikai instabilitás a jellemző, 100 %-os az infláció, katonák masíroznak az utcákon. Csődesemény csak akkor következik be, ha egy lejáró tartozását nem tudja kifizetni az állam. Fontos ezt leszögezni, ugyanis államcsődre való hivatkozás sokszor történik meg alaptalanul, például a fent említett események mentén is hivatkoznak erre.

Ahhoz, hogy egy állam ne tudja fizetni a tartozásait, azaz az államadósság éppen lejáró részét, és államcsőd következzen be, igen sok szerencsétlen körülménynek kell megtörténnie. Egy egészséges államháztartás ugyanis rendelkezik folyamatosan tartalékokkal, és tervekkel is arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan fizeti vissza a lejáró adósságát. Közzé is szokták tenni ezeket a terveket, az államadósság finanszírozásának transzparenciája alapja annak, hogy egy piac bízzon az adott országban. (Közli ezeket a terveket például az ÁKK is egyébként.)

Utóbbinak hála nyomon is lehet követni, hogy mikor nem tud majd várhatóan helytállni kötelezettségeiért az állam. Ilyen akkor történik, ha már nem hitelezi a piac (vagy bárki más) az országot. Erre pedig könnyen következtethetünk abból, hogy nem tud forrást bevonni az állam, kötvényaukciói sikertelenül zárulnak hosszú időn keresztül, nem biztosított az adósság finanszírozása. Amíg akad ugyanis elegendő tőke, ami hajlandó finanszírozni az adott államot, addig az államcsőd nem lehetséges. Éppen ezért félni tőle sem érdemes. Egyrészt hihetetlenül ritkán történik hasonló egyáltalán bárhol is, másrészt pedig a fent látható módon előre is tudhatjuk, ha közeleg.

Címlapkép forrása: Shutterstock