2024 május 22

Benzin – újabb brutális drágulás jön, ennyi időnk maradt tankolni!

Az autósok felháborodása ellenére is emelni kellett az üzemanyagárakat, hiszen az uniós előírásokhoz igazodva be kellett vezetni a kötelező jövedékiadó-emelést. A Mol próbált enyhíteni a fogyasztók szenvedésén, és ígéretet tett, hogy két részletben érvényesítik az emelést. Az első ilyen jelentős dráguláson már túl vagyunk: január elsején 20 forinttal drágultak Magyarországon az üzemanyagárak. Viszont a kormány kemény munkájának, a forint erősödésének és az alacsonyabb olajáraknak köszönhetően sikerült továbbra is a kritikus 600 forintos szint alatt maradnunk. Mindenképp megéri azonban figyelni a híreket, hiszen nemsokára érkezik a drágulás második részlete. Ezt megelőzően pedig érdemes lehet ellátogatni a töltőállomásokra, hiszen egyik napról a másikra 21 forinttal drágul majd a benzin és a gázolaj literje. Sokat spórolhatunk, ha figyelemmel követjük a változásokat. Érheti még csökkenés a hazai üzemanyagárakat? Meddig tart ki a forint „csodája”?

forint erősödés

Benzin – Ezt a változást a pénztárcánk is megérzi

Január közepétől jóval több pénzt hagyunk majd ott a töltőállomásokon. Bár a forint az utóbbi időben megerősödött a dollárral szemben, ez nem volt elég az üzemanyagárak jelentős enyhüléséhez. A forint a múlt hetet 345 körül fejezte be a dollár ellenében, és bár az USD/HUF keresztárfolyam azóta kissé megemelkedett, továbbra is a kritikus 350-es szint alatt maradtunk. Ez viszont nem adott elég erőt ahhoz, hogy az üzemanyagárak jelentősen csökkenjenek. Szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2 forinttal csökkent, a benzin beszerzési ára a hét közepén nem változott. A hét második felében a benzinért fizethetünk majd kevesebbet, bruttó 3 forinttal. A gázolaj ára nem változik.

Az OPEC csatája – Maradunk 80 dollár alatt?

Eddig az OPEC egység gyengélkedése ellensúlyozta a közel-keleti feszültségek olajárakra gyakorolt hatását. Az OPEC+ tagjai január elején együttesen úgy döntöttek, hogy önként csökkentik napi 2,2 millió hordóval a termelésüket 2024 első negyedévére. A híreknek azonban nem volt szignifikáns hatása a piacokra, és az olaj árfolyama a keddi 2 százalékos emelkedés ellenére is 78 dollár alatt maradt. Bár a fokozódó közel-keleti feszültségek okozhatnak még meglepetéseket, a szakértők egy jelentősebb drágulást egyelőre valószínűtlennek tartanak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!