2024 február 29

Benzin pánik – óriási áremelkedés lehetőségére figyelmeztettek

Berágott az OPEC ezért sokan attól féltek, hogy az olajkartell bosszúja nemsokára lecsap az olajpiacokra, azonban van ennél sokkal nagyobb veszély, amiről alig beszélnek. Egy olyan fenyegetésről van szó, amely megduplázhatja az olajárakat, és ezzel együtt a benzin árfolyama is rohamosan megemelkedhet. Ha bekövetkezik az, amitől a szakértők legjobban félnek, akkor újra történelmi magasságokba emelkedhet a fekete arany árfolyama. Bár több elemző is az OPEC csoport hatalmának meggyengüléséről beszélt, hiszen belső problémákkal küzdött a kartell, a mostani veszélyt még ez sem tudná ellensúlyozni. Mi okozhat ekkora pánikot, honnan jön a fenyegetés, és mit tesznek a nagyhatalmak, hogy elkerüljünk egy újabb olajársokkot?

Idén már a 800 forintos benzin sem kizárt?

Lakossági szempontból jól indul az év az üzemanyagárakat tekintve: péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken. Sajnos a benzin beszerzési árában már nem tapasztalhattunk csökkenést, így a héten a benzin árfolyama nem változott. Eddig a jövedéki adó miatt forrongtak az autósok, most azonban egy közel-keleti probléma okozhat álmatlan éjszakákat, amely nem az Izrael-Hamász háború.

Megszólalt a Goldman Sachs – sötét jövőt jósolnak, ha ez bekövetkezik

Bár az OPEC csoport komoly összegektől esett el az elmúlt hónapokban az olajárak zuhanása miatt, most még az ő haragjuknál is nagyobb veszély leselkedhet ránk. A húti lázadók november óta több, mint 20 alkalommal támadtak meg a kereskedelmi hajókat, különféle módszerekkel. Goldman Sachs most arra figyelmeztetett, hogyha a húti lázadók által okozott zavargások elérik a Hormuzi-szorost, az megduplázhatja az olajárakat. Egy hónapig tartó zavargások esetén az olaj árfolyama 20 százalékkal is megemelkedhet. Ez viszont még semmi ahhoz képest, ami akkor történne, ha az zavargások hosszabb ideig fennmaradnának. Ekkor már számolhatunk az olaj árfolyamának megduplázódásával. Annak ellenére, hogy a helyzet inkább valószínűtlen, érdemes odafigyelni a fejleményekre. Több, mint tíz ország írta alá a hútiknak szánt üzenetet. Ezen országok üzenete egyértelmű, a támadásokat be kell szüntetni, különben fellépnek ellenük. Már december közepén is tapasztalhattunk kisebb olajralikat a támadások miatt, azonban a volatilitás egyelőre visszafogott maradt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!