2024 március 04

Zuhan az olajár, mert berágott Szaúd-Arábia

.Több mint négy százalék mínuszba került a kőolaj világpiaci jegyzése szerdán röviddel 15 óra után arra a bejelentésre, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ jövő évi kitermeléssel kapcsolatos miniszteri szintű fórumát november 26-áról 30-ára halasztották.

Az időpontváltozás okát nem indokolták. Hírek szerint azzal állhat összefüggésben, hogy Szaúd-Arábia megelégelte, hogy miközben vállalta, hogy csökkenti olajtermelését az árak szinten tartása érdekében, egyes tagállamok növelik a termelésüket. Az OPEC olajtermelése októberben, immár a harmadik egymást követő hónapban nőtt nem hivatalos adatok szerint. Az októberi növekedés elsősorban a nigériai és angolai kitermelés emelkedésének volt a következménye, ami bőven ellentételezte a szaúdiak termeléscsökkentését. Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője, valamint Oroszország, az OPEC+ informális együttműködés tagjaként, mint a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő az árak szinten tartása érdekében nyáron vállalta, hogy csökkenti a kitermelését, a szaúdiak napi egymillió hordóval, Oroszország pedig napi 300 ezer hordóval az idei év végéig – ismertette a távirati iroda.

Röviddel 15 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,34 dollár (4,06 százalék) csökkenéssel, 79,11 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 3,22 dollárral (4,13 százalékkal) 74,55 dollárra esett. Szeptember végén az olajár még 98 dollár körül alakult. Azóta csökken a növekvő kínálat, valamint a kereslet bővülésének és a globális gazdaság növekedésének lassulásával kapcsolatos aggodalmakra.