2024 február 21

Jelentősen drágult az arany – Lemaradtunk a nagy lehetőségről?

Elképesztő teljesítményt láthattunk az aranytól, és sokan lemaradtak a váratlan 200 dolláros emelkedésről. A drágulásnak az egyik fő katalizátora az Izrael-Hamász háború okozta pánik volt. Azok viszont, akik lemaradtak a raliról most azt találgatják, hogy vajon érdemes lehet-e még beszállni.

Merre tart a sárgafém árfolyama?

Az arany ára jelenleg 2,000 dollár körül lebeg, miután a kedden kiadott közleményből kiderült, hogy a Fed továbbra is elkötelezett amellett, hogy körültekintően járjon el a jövőbeli kamatdöntésekkel kapcsolatban. A novemberi találkozó már a második volt, amelyen a Fed az irányadó kamatlábak emelése ellen döntött, ehelyett változatlanul 22 éves csúcson tartotta azokat.

Szerdán újabb kitörési kísérletet láthattunk az aranytól, azonban a kritikus 2000 dolláros szint továbbra is erősnek bizonyult. Egyes szakértők szerint még idén soha nem látott magasságba repülhet az arany. A szeptemberi kamatemelés után már beszámoltunk róla, hogy abban az esetben, ha a Fed novemberben sem emeli a kamatlábakat, az igazi katalizátorként szolgálhat az arany ralijához. A Fed nem emelte a kamatlábakat, azonban a lendület mégis fogyóban van. Ennek ellenére egyes elemzők szerint decemberre vagy januárra már minden idők legmagasabb szintjén láthatjuk az arany árfolyamát. Szerintük tehát van még mozgási lehetőség, azonban az erős volatilitás miatt óvatosságra intenek.

Meggyengült a dollár index, itt az arany ideje?

A novemberi hónap eddig a dollár index hanyatlásáról szólt. A 107-es szint közeléből zuhantunk le egészen a 103-as szintig. Ezen a ponton az arany valószínűleg megpróbálja majd áttörni a legutóbbi csúcsokat. Ha képes lesz rá, akkor az aranypiacok tovább emelkedhetnek, talán egészen a 2100-as szintig. Alattunk pedig rengeteg támogatás található. Az 50 napos EMA az 1960-as szint közelében van, és folyamatosan emelkedik. A szakértők szerint ez a szint továbbra is olyan terület lesz, amelyre nagyon sokan figyelnek majd, és természetesen ez alatt még ott van a 200 napos EMA is. Nemrégiben volt egy kisebb korrekció, de most már úgy tűnik, hogy a piac készen áll arra, hogy folytassa a hosszabb távú trendet.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock