2024 május 23

Arany – hatalmas ralit várnak a szakértők

Bár az aranybikák régóta a dollár index bukásában bíznak, a múlt héten újabb pofon érte őket. A dollár index ugyanis továbbra sem adta fel a harcot. A hét elején tapasztalhattunk egy jókora zuhanást, viszont a pénteki zárásra már összeszedte magát a zöldhasú és sikerült a kritikus 105-ös szint közvetlen közelében maradnia. Sokan aggódtak az arany miatt, hiszen a szeptemberi hónap eddig nagyon kegyetlen volt hozzá. A szentiment változásában bíztak a befektetők a múlt héten, viszont folytatódott az esés, és az arany árfolyama lecsúszott egészen 1920 dollárig. A legfontosabb feladat az volt, hogy a sárgafém az 1950 dolláros szint körül maradjon. Ez nem sikerült, viszont legalább megtartották magukat a kritikus 1900-as szint felett. Az ilyen piaci körülmények közt ez is már fél siker volt, sőt a pénteki kereskedésnek köszönhetően újra az 1950 dolláros szint közelében tudhatták magukat a bikák. Mire számíthatunk a héten?

Dollár dominancia vagy összeomlás – Mennyit erősödhet még a dollár?

A zöldhasú említésre méltó teljesítményt tett le az asztalra. Két hónap alatt a 100-as szint alól felkapaszkodott egészen a 105-ös fölé. Nem csoda, hogy az arany nehéz időket él meg. A kettejük közt levő negatív korreláció nincs jó hatással az arany árfolyamára.

Továbbra is két fontos zóna között mozgunk ez pedig nem más, mint az 50 és a 200 napos EMA. Ha beesünk 1900 dollár alá az végzetes lehet, és megnyithatja az utat egészen az 1800-as szintig. Az elmúlt 3 hónap alatt ehhez már többször is közel kerültünk. Egyes szakértők szerint viszont a bullish szentiment felé húzunk. Még idén erős kitörésre számítanak az arany piacán. A Fed szeptember 20-án jelenti be következő kamatemelési döntését. A piac arra számít, hogy nem emelik tovább az irányadó kamatot. Ezután minden szem a novemberi ülésre szegeződik majd, ahol jelenleg 35 százalék esély van a kamatemelésre. Ha nem emelnek kamatot egyik alkalommal sem az igazi katalizátorként szolgálhat az arany ralijához. Kamatemelés esetén az aranynak januárig kell várnia a kitörésre. A pontos időzítés bonyolult, de egyes elemzők szerint decemberre vagy januárra már minden idők legmagasabb szintjén láthatjuk az arany árfolyamát. A legmerészebb elképzelések szerint 2024-ben a rali egészen 3000 dollárig repítheti az aranyat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!