2024 július 14

Meglepő erő a dollártól, amely nehezíti az arany dolgát

Kritikus szintet lépett át pénteken a dollár, és ezzel fél éve nem látott magasságba kapaszkodott. Ez volt az egyik legrosszabb forgatókönyv az arany számára. A kettejük közt levő negatív korreláció miatt fontos támogatást veszített el a múlt héten. Ha ez a tendencia folytatódik a héten az 1900 dolláros szint megtartásáért izgulhatnak a befektetők.

A megállíthatatlan dollár eltiporta az aranyat

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy az arany végre áttörte az 1950-es szintet, és most már annak megtartására kell koncentrálnia. Ez volt a múlt heti kereskedés alatt a legfontosabb feladata, azonban a bikák nem bírták a dollár nyomását. A csütörtöki kereskedést leszámítva az arany minden napot pirosban zárt. A pénteki napon 1942 dolláron zárt, annak ellenére, hogy a héten még az 1970-es szint fölé is belestek a bikák. A dollár és a sárgafém közti negatív korreláció újra megmutatkozott. Bár az utolsó napon még élvezhettünk egy kisebb ralit, amely során több, mint 10 dollárt emelkedett az arany ára, a nap végére megint csak ott voltunk, ahol a part szakad.

Kritikus helyzetben a sárgafém

Jelenleg két fontos vonal közé szorultunk be, ez pedig nem más, mint az 50 és a 200 napos EMA. Ez a felállás nagyon jó alapot biztosít a hirtelen elmozdulásoknak. Viszont van egy kulcsfontosságú tény, amelyre nem árt emlékezni. A szakértők szerint ugyanis mindaddig, amíg az arany megőrzi pozícióját a 200 napos EMA felett, addig technikailag felfelé irányuló pályán van. Ha beesünk 1900 dollár alá az végzetes lehet, és megnyithatja az utat egészen az 1800-as szintig. Éppen ezért érdemes lesz odafigyelni a zöldhasú mozgásaira. A dollár index pénteken átlépte a kritikus 105-ös szintet, majd a hétfői kereskedés során hatalmas pofont kapott, és lecsúszott egészen a 104-es szintig. Ezen felül az Egyesült Államok kamatlábai okozhatnak még nagyobb mozgásokat. Úgy tűnik viszont, hogy az aranybikák nem adják fel és harcolnak azért, hogy fenntartsák a bullish tendenciát. Ha már beszéltünk az arany összeomlásáról meg kell említeni a dolgok pozitív oldalát is. Ha ugyanis a bikák újra az 50 napos EMA fölé tudnának kapaszkodni, az megnyitná az utat egészen a kritikus 2000 dollárig.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!