2024 július 14

Kényelmes pozícióban az arany

Hosszú idő után végre megnyugodhattak a befektetők, hiszen az arany árfolyama a múlt hét során a kritikus 1950-es szint fölé emelkedett. Nem dőlhetünk azonban teljesen hátra, hiszen a dollár továbbra is nagyon erős. A hétfői kereskedés során feljegyzett némi veszteséget, de a napot még így is a 104-es szint felett zárta. Kedden, a korai kereskedés során tovább erősödött, és az írás pillanatában már közel járunk a 104,5-ös szinthez. A múlt heti kereskedés nagyon különleges volt. Az arany majd egy hónap után tudott újra az 1950-es szint fölé emelkedni. Bár a dollár és az arany között köztudottan erős negatív korreláció van, a múlt heti kereskedés során az aranybikáknak nem számított a dollár ereje, és szignifikáns profitra tettek szert. A napi grafikonon jól látszik, hogy az 1970-1980-as szint az elmúlt napokban komoly nehézséget okozott. Itt a bikák falnak ütköztek. A héten mindenképp az egyik legfontosabb cél az arany piacán az 1950 dolláros szint megőrzése lesz.

Arany rali – A dollár még közbeszólhat

Jelentős raliba kezdett az arany augusztus második felében. Az 1900-as szint közeléből repültünk fel egészen 1980 dollárig. Figyelemre méltó teljesítmény ez a bikáktól főleg, ha azt nézzük, hogy a dollár ezen időszak alatt végig a 103-as szint felett volt. Ezen a ponton az aranypiactól továbbra erős volatilitásra számíthatunk, hiszen sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a Fed milyen irányba halad tovább, és hogyan fogja kezelni a gazdaságot. Jelenleg a piac kényelmesen az 1960-as szint körül mozog. Láthattuk már a kitörés jeleit, azonban a medvék azonnal visszarántották az árfolyamot. Az elemzők szerint nincs kizárva a 2000 dollár sem, azonban ehhez át kéne törni a pénteki gyertyát. Támogatást jelenleg a 200 napos EMA nyújt. Ha elesik, akkor újra meglátogathatjuk az 1900 dollárt. Viszont a mostani állás szerint a szakértők nagyobb esélyt látnak az emelkedésre. A volatilitás azonban megmarad, ezért mindenkit óvatosságra intenek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!