2024 május 22

Putyin még nem végzett Európával

Már két hét telt el azóta, hogy az európai referenciaérték, a Dutch TTF ránk ijesztett. Azóta a gáz árfolyama szignifikánsan csökkent, azonban a volatilitás nem bír enyhülni. Bár a szakértőket ez nem lepte meg. Az, hogy az orosz gáz helyét az LNG vette át, nagyon labilissá tette az európai gázárakat. A hirtelen ugrások és csökkenések alátámasztják, hogy az orosz gázcsapokról történő leválás sebezhetővé tette Európát a globális energiapiacok volatilis mozgásaival szemben. Ezen felül a SEB, svéd bank szerint Putyin befolyása sem tűnt még el teljesen. A Gazprom 2022 júniusában kezdte el csökkenteni az Északi Áramlat csővezetéken keresztül érkező ellátást Németországba. Majd szeptember végén, miután megtörtént az Északi Áramlat szabotázsa, teljesen elzárta a németeket az orosz gáztól. Oroszország most Ukrajnán és a Török Áramlaton keresztül szállít gázt Európába. Bár Putyin Európa feletti befolyása elhomályosodott, nem szűnt meg teljesen. A szakértők szerint az idei tél alatt még okozhat Európának fejfájást.

A gáztárolók töltöttsége magas, mégis nagy az aggodalom

Európára komoly kihívások várnak az idei tél alatt is. Annak ellenére, hogy már hónapokkal korábban elértük a 90 százalékos töltöttségi szintet, amelynek határideje november volt, az elemzők szerint egy hidegebb tél esetén Európa komoly problémákkal szembesülhet. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint Európa gáztárolói jelenleg 93 százalékig vannak feltöltve.

A durva valóság az, hogy még legalább további két vagy három téli időszakban az európai gázárak jövője az időjárástól fog függeni. Ezen felül csak reménykedni tudunk, hogy a globális LNG-ellátásban nem tapasztalunk majd jelentős megszakításokat. A jelenlegi helyzetünk sem rózsás. Az európai gázárak jóval az invázió előtti hosszú távú átlaguk felett maradtak. Ez mind a háztartásoknak, mind a vállalkozásoknak nehézségeket okoz. A Goldman Sachs már most arra figyelmeztetett, hogy az európai gáz ára ezen a télen kétszer, vagy akár háromszor ilyen magasra is emelkedhetnek. A legnagyobb kihívást a hideg téli időjárás jelenti, amely gyorsan kimerítheti a tárolókat és a folyamatos orosz ellátás nélkül újabb licitháborúba keveredhet Európa.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!