2024 június 14

LNG – Ennyit számít, ha egy fokot esik a hőmérséklet

Az európai földgáz ára az utóbbi időben nagyon volatilis volt a globális ellátás megszakításával kapcsolatos félelmek miatt. Hétfőn enyhült a nyomás a piacokon. Az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama jelentősebb mínusszal kezdte a hetet. A megszokottnál továbbra is drágább a földgáz árfolyama, azonban magabiztosan elhagytuk az augusztusi rekordértékeket. Még az akkori sztrájkok miatt ralizott nagyot a Dutch TTF, amely nem egész egy hónappal ezelőtt még 44 euróba került megawattóránként. Mostanra komfortosan elhelyezkedtünk a 34-38 eurós zónában. Az erős volatilitás miatt azonban látható, hogy ezen intervallumon keresztül többször is ki-be lépegettünk. Az LNG-re való áttérés nagyon labilissá tette az európai gázárakat. Ez az ára annak, hogy Európa próbál megszabadulni az oroszok befolyásától. Ez viszont azzal jár, hogy az olyan távoli események is, mint például sztrájk Ausztrália egyik LNG üzemében, komoly aggodalmat okoznak az európai piacokon. A mai napon megint drágult a Dutch TTF. Közel 10 százalékot emelkedett az árfolyam.

Gáz – Európában semmi sem biztos, csak a volatilitás

Alig több, mint egy évvel ezelőtt Európa egy fenyegető energiaválság szélén volt. A földgázárak Ukrajna inváziója előtti szintek több, mint 15-szeresére emelkedtek. Bár Európa erősebb helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt, a télen továbbra is fennáll a jelentős gázhiány lehetősége. Bár a tárolók töltöttsége magasan van, azok kapacitása önmagában nem képes kielégíteni a téli keresletet. Európának továbbra is hatalmas mennyiségű LNG-t kellene importálnia, és a piaci bizonytalanságok miatt nagyon feszes a hangulat. Ezért történik az, hogy egy kisebb pánik esetén is jelentős változásokon megy át a piac. A hőmérséklet a földgázigényt jelentősen befolyásolja. A becslések szerint a napi hőmérséklet 1°C-os csökkenése 3-4 százalékkal növelheti az Egyesült Királyság gázigényét. A tavalyi enyhe időjárás sokat segített Európának, azonban nem bízhatunk abban, hogy idén is ilyen könnyen megússzuk a téli időszakot.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!