2024 május 26

LNG – Aggódhatunk a globális ellátás miatt?

A másfél éve tartó háború komoly változtatásokra késztette Európát. Megszabadultunk az orosz gáz nagy részétől, azonban egyes szakértők szerint ez nagyon labilissá tette az európai gázárakat. Megtapasztalhattuk ezt az előző téli időszakban is. Most viszont megint egyre közelebb van a fűtési szezon, és a Goldman Sachs az árfolyamok hirtelen emelkedésére figyelmeztetett. Szerintük az európai gáz ára ezen a télen kétszer, vagy akár háromszor ilyen magasra is emelkedhet. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint Európa gáztárolói jelenleg 93 százalékig vannak feltöltve. Bár a tárolókat sikerült már hónapokkal a kitűzött cél előtt feltölteni – a 90 százalékos töltöttség határideje november volt – tudni kell, hogy a tárolók kapacitása önmagában nem képes kielégíteni a téli keresletet. Ezért tehát az említésre méltó sikerek ellenére Európának továbbra is hatalmas mennyiségű LNG-t kellene importálnia.

Az LNG árfolyama azonban nagyon volatilis. Az olyan távoli események is, mint például sztrájk Ausztrália egyik LNG üzemében, komoly aggodalmat okoznak. Ez még augusztus elején egy nap alatt 40 százalékkal emelte meg a Dutch TTF, európai referenciaérték árfolyamát hiszen, ha a sztrájk miatt az ausztrál LNG ázsiai vásárlóinak alternatívák után kell nézni, akkor közvetlen versenybe kerülhetnek Európával. Hasonló licitháború alakulhat ki, mint a tavalyi fűtési szezon előtt. Azonban a 340 eurós árfolyamot várhatóan sikerül majd elkerülni, hiszen Európa most sokkal felkészültebben érkezik meg a téli időszak előtti utolsó kanyarba.

Nagyot ugrott az európai gáz árfolyama – kezdődik a pánik?

Az európai gázárak pénteken nagyot ugrottak, miután az ausztráliai cseppfolyósított földgázüzem munkavállalói sztrájkba kezdtek. Ez pedig a globális ellátás megszakításával kapcsolatos félelmeket váltott ki. A Dutch TTF, európai referenciaérték ára 13 százalékkal nőtt, megawattóránként 34,5 euróra. Ez az érték hétfőn további 10 százalékkal gyarapodott, majd 38 euróig. Kedden enyhült kicsit és visszaesett 35 euróra. A szakszervezetek szerint a munkavállalók első figyelmeztetésként 11 órás leállást terveztek. Abban az esettben, ha szeptember 14-ig nem születik megállapodás, akkor azt tervezik, hogy két hétre teljesen leállítják a munkát. Bár az ausztráliai LNG ritkán jut el közvetlenül az európai partokra, a globális ellátás esetleges zavarai komoly fejtörést okozhatnak az európai kereskedőknek.

Címlapkép forrása: Shutterstock