Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Gáz – A farkasordító hideg ellenére sokan már nem félnek a rezsidémontól

Az Időkép jelentése szerint vasárnap délután észak-északnyugat felől sarkvidéki hideg éri el az országot. A fagyos levegő és a várható havazás miatt hétfőtől igazi téli időjárás veszi kezdetét hazánkban. A régóta firtatott gázárak miatt azonban már nem kell annyira aggódnunk. Magyarország gázfogyasztása jelentősen lecsökkent. Vajon a rezsidémon okozta a csökkenő tendenciát, vagy működnek a korlátozások? Mennyi időre elég gáz maradt a tárolókban? Bár már nem vagyunk a fűtési szezon kezdetén, igazi sarkvidéki hideg szakad most Magyarországra. Mivel a magyar háztartások energiafelhasználásának 71%-át a fűtés teszi ki, ezért feszült helyet alakulhat ki hazánkban.

Európa – Már az oroszok nélkül is elleszünk?

Az európai energiaválság jelentősen megemelte a rezsiszámlákat. Rengeteg országot tartott rettegésben a rezsidémon, de egyes elemzők szerint a legrosszabb már mögöttünk van. Az orosz cseppfolyósított földgázból az Európai Unió 2022-ben jelentős mennyiségben importált, de ez az érték 2023-ban már kissé csökkent. Látható, hogy növekszik a bizalom és van remény, hogy lassan megszabadulhatunk az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok behozatalától. Közel két évvel azután, hogy Moszkva megtámadta Ukrajnát, Brüsszelben már azon jogszabályok véglegesítésén dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy teljes mértékben megtiltsák az orosz gáz, valamint az LNG behozatalát.

Sokkoló számok – jóval kevesebb gázt fogyaszt Magyarország

Magyarországon jelentősen kevesebb gázt fogyasztunk mióta az orosz-ukrán háború után történelmi magasságokba rúgott a gáz árfolyama. Mintegy 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott el tavaly, ez a 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb. Azzal is jobb, ha tisztában vagyunk, hogy az európai referenciaérték, a Dutch TTF árfolyama majd fél éve nem látott mélységekbe süllyedt. Újra elértük megawattóránként a 30 eurót. Bár még mindig nagyon messze vagyunk a háború előtti 10 euró alatti értékektől, jó úton halad Európa. Ezen felül az ellátásbiztonság fontos garanciája, hogy a magyarországi gáztárolók töltöttsége még mindig 86 százalék fölötti.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!