2024 június 13

Rezsiszámla – Így spórolhatsz a kemény tél előtt

Az európai energiaválság jelentősen megemelte a rezsiszámlákat. Egyes elemzők szerint a legrosszabb már mögöttünk van. Mások azon aggódnak, hogy a volatilis gázpiacok továbbra is nyomás alatt maradnak a jelenlegi geopolitikai konfliktusok miatt. Bloomberg Economics becslése szerint a háború kiterjedése esetén az olaj ára jelentősen megemelkedhet, és elérheti a 150 dollárt. Ez pedig magával rántaná a gáz árfolyamát is. Az igazán elkötelezettek viszont sokat spórolhatnak, mutatjuk hogyan.

Rezsiszámla – ezzel jobb, ha tisztában vagyunk

A földgáz ára 15 százalékkal drágult az októberi hónapban. Egy ponton, 40 százalékot is emelkedett, és 8 hónapja nem látott magasságba lövelt az árfolyam. Tekintettel arra, hogy a geopolitikai konfliktus mellett ott lapul a gazdaság lassulása, fel kell tenni a kérdést, hogy vajon mi lesz a gázpiacok iránya, különösen Európában? Mielőtt kimondanánk merre is mozdul majd a gáz árfolyama, érdemes felkutatni, hogyan is lehet védekezni a magas rezsiszámlák ellen. A magyar háztartások energiafelhasználásának 71%-át a fűtés teszi ki. Ez mellett melegvízre 13%, főzésre 6%, világításra és egyéb háztartási elektromos berendezésekre pedig 10 százalék energiát fogyasztunk el.

A jelentősen magas fűtési arány főleg a megfelelő hőszigetelés hiányára eredeztethető vissza. A megfelelő hőszigetelés tehát nagy segítség lehet a rezsiszámlák csökkentésében. Ha azon szerencsés kevesek között találjuk magunkat, akiknek otthona megfelelően hőszigetelt, további forintokat spórolhatunk a következő módszerekkel: fűtés esetén előre beprogramozott időzítéssel vagy a szobánkénti távszabályozással. Váltsuk le régi izzóinkat LED-esre! A hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést. A nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe.

Mivel még a távoli események is jelentős mozgásokat váltanak ki az európai gáz árfolyamában, nem csoda, hogy a közel-keleti háború miatt feszültség uralkodik a piacon. Ezt a feszültséget ellensúlyozza némiképp a globális gazdaság, különösen az eurózóna gazdaságának lassulása. További megnyugvásra adhat okot, hogy a GIE adatai alapján az európai UGS-létesítmények töltöttségi szintje október közepén már 97,89 százalék volt, ami 8,54 százalékponttal magasabb az elmúlt öt év átlagához képest.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!