2024 július 23

Fűtésszámla – Így hat ránk az Izrael-Gáza konfliktus

A Hamász támadása rendesen megbolygatta az európai gázárakat. Az Izrael-Gáza konfliktus kirobbanása óta rohamosan nő a Dutch TTF európai referenciaérték árfolyama. Ezek az események pánikot és bizonytalanságot hoztak a piacra. Kezdhet aggódni Európa a gázkészletei miatt?

rezsi

Nagyon jó helyzetben Európa, mégis aggódhatunk a fűtésszámla miatt?

Rekordszintű az európai föld alatti gáztárolók (UGS) töltöttségi szintje az európai gáztárolók szövetsége, a GIE adatai alapján. A szervezet adatai szerint az európai UGS-létesítmények töltöttségi szintje jelenleg 97,89 százalék, ami 8,54 százalékponttal magasabb az elmúlt öt év átlagához képest. Azt viszont továbbra sem szabad elfelejteni, hogy az LNG-re való áttérés nagyon labilissá tette az európai gázárakat. Jelenleg a kínálati oldalt érő fenyegetések – legyen az közeli vagy távoli esemény – komoly volatilitást idéznek elő. Ilyen katalizátor volt az utóbbi időben például Ausztrália egyik LNG üzemében kitört sztrájk is. Most viszont ennél komolyabb problémáról van szó. Az Izrael-Hamász konfliktus veszélyei táplálják a piacokat. Az európai referenciaérték 41 százalékkal emelkedett és nyolc hónapja nem látott szintre ugrott az árfolyam. A pénteki kereskedés legmagasabb pontján megawattóránként 56 euróba került a gáz. Ez a szakértők figyelmét is felkeltette. Bár azóta visszahúzódtunk 51 euróra, az árfolyam egy hónap alatt több, mint 50 százalékot emelkedett. De még mindig fele annyiba sem kerül, mint egy évvel ezelőtt.

A háború miatt be kellett zárni a gázmezőt

A globális bizonytalanságok tovább fűtik a növekedést. Miután az Izrael-Gáza konfliktus fokozódott a Chevron, amerikai multinacionális olajvállalat abbahagyta a termelést az Izrael északi partja közelében fekvő Tamar földgázmezőn. A Tamar gázmező becslések szerint több, mint 300 milliárd köbméter gázt tárol, ami megfelel az éves európai földgázimportnak. A gázmező hosszabb ideig történő lezárása újabb kínálati pánikot kelthet, hiszen ezzel csökkenne Izrael gázexportja a környező országokba, például Egyiptomba, amely maga is exportál gázt az európai piacra.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!