2024 július 25

Az izraeli támadás mellett más is fenyegeti a Gázai övezetet

Katasztrofális körülményekről számoltak be a Gázai övezetben, most viszont jelentősen rosszabb helyzetbe is kerülhetnek. Lejárt a határidő, és hamarosan megindulhat Izrael elsöprő támadása. Egyre nagyobb a pánik, miközben az emberek próbálják menteni az életüket. Vajon mindent eldöntő támadás érkezik Izraelből?

Küszöbön az izraeli támadás – teljes katasztrófa Gázában

A támadás mellett további problémák adódtak Gázában. Rohamosan apad ugyanis a vízkészletük. Izrael hétfőn bejelentette a Gázai övezet teljes blokádját, és ezt követően megszakította a vízellátását is. Egyre nagyobb vízhiány alakul ki Gázában, amely több, mint kétmillió embert veszélyeztet. Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynöksége (UNRWA) szerint a víz élet és halál kérdésévé vált a Gázai övezetben. Az Izrael-Gáza konfliktus kezdete előtt naponta mintegy 262 ezer köbméter vizet hoztak fel a kutakkal. Ez mostanra 14 ezer köbméterre csökkent, és egy humanitárius válság szélére kerültek. Eközben az áldozatok száma is rohamosan emelkedik a Gázai övezetben. 2300 palesztin halt meg és majd tízezer sebesültről számoltak be.

Izrael szárazföldi művelete addig nem kezdődik el, amíg…

Szerdán megtudtuk, hogy az izraeli hadsereg célja annak biztosítása, hogy a Hamász a háború végén ne rendelkezzen olyan katonai képességekkel, amelyekkel izraeli civileket fenyegethet vagy ölhet meg. Ezt követően pedig 1,1 millió ember evakuálását rendelték el. Az Izraeli Védelmi Erők által adott határidő azonban most lejárt. Mindenki attól tart, hogy bármelyik percben elindulhat az izraeli hadsereg szárazföldi hadművelete. Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes szerint elég időt adtak már arra, hogy délre húzódjanak, azonban megerősítette, hogy komolyabb hadműveletbe addig nem kezdenek, amíg nem látják, hogy a civilek elhagyták a területet. A szárazföldi műveletet még nem kezdték el, azonban a Gázai övezet folyamatos bombázása azóta sem csitult. A palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a 2014-es Gáza-Izrael konfliktusnak – amely 51 napig tartott – nem volt annyi halálos áldozata Gázában, mint a mostani, 8 napja tartó konfliktusnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock