2023 november 28

Easyjet – gigamegrendelés az Airbustól

Az Easyjet brit fapados légitársaság a mérsékelt nyári üzlet ellenére sok új gépet akar vásárolni a világ legnagyobb repülőgépgyártójától, az Airbustól.

A Ryanair versenytársa 157 repülőgép megrendelése mellett száz  vételi opciót is bejelentett a London melleti Lutonban. „Ez lehetővé teszi az Easyjet számára, hogy modernizálja flottáját, és 2028 után is tovább növekedjen” – nyilatkozta a DPA hírügynökség  beszámolója szerint Johan Lundgren, az Easyjet vezérigazgatója.

Az Airbus mellett döntöttek

Az Easyjet az Airbus mellett dönt egy olyan időszakban, amikor a versenytársaknak problémái vannak a Boeing repülőgépekkel. A Ryanair például szeptember végén jelentette be, hogy a Boeing-hajtóművekkel kapcsolatos problémák miatt szűkítenie  kell téli menetrendjét. Október végétől járatokat kell törölniük. Hírek szerint a dublini, a portói és a brüsszeli-charleroi repülőtéren kívül a kölni/bonni repülőtér is érintett lehet.

A képhez tartozó alt jellemző üres; easyjet3-shutterstock_1051452128.jpg a fájlnév

Az előzetes adatok alapján a szeptember végéig tartó három nyári hónap nem egészen úgy alakult, ahogy azt az Easyjet remélte. Az Easyjet a teljes évre valamivel elmarad az iparági szakértők átlagos prognózisától. 440-460 millió angol font (510-533 millió euró) korrigált adózás előtti eredményre számítanak.

Növekvő szállítások

Az Airbus – hírek szerint – szeptemberben enyhén tudta növelni szállításait. Az év egészére Guillaume Faury vezérigazgató 720 gép leszállítást prognosztizálta – ismertette a DPA.