2024 május 29

Izrael-Gáza konfliktus – Már tudjuk mi lehet Izrael célja

Izrael továbbra is súlyos bombázás alatt tartja Gázát, miután Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke megfogadta, hogy a Hamász tette nem marad büntetlenül. Izrael hétfőn bejelentette a Gázai övezet teljes blokádját. Most kiderült mit tervez a hadsereg.

Hatalmas pusztításra ébredt Gáza, Izrael csúnyán bekeményített

Kedd éjjel is folytatódott a bombázás, az izraeli légierő több mint 200 célpont megsemmisítését jelentette. Közben a megerősített határkerítés mellett, – amelyet még szombaton robbantottak át több helyen is a Hamász harcosai -most tűzharc alakult ki több ponton is az izraeli hadsereg és a Hamász között. A béke gondolata egyre halványabb, egyik fél sem hajlandó fontolóra venni a békés megoldást. Már hétfőn Gáza teljes blokádját tervezték az izraeli erők, Gáza pedig kijelentette, hogy ők sem hátrálnak meg a harcoktól, sőt felkészültek egy elhúzódó háborúra is. Közben az Egyesült Államok első fegyverszállítmánya megérkezett Izraelbe. Az izraeli halálos áldozatok száma mára már elérte az 1200-at. Az Izraeli Védelmi Erők szerint azonban ez a szám tovább emelkedhet, miközben további holttesteket fedeznek fel azokban a közösségekben, ahol a Hamász civileket ölt meg, miután harcosai átlépték a határt. A palesztin egészségügyi hatóságok szerint szombat óta 950 ember vesztette életét.

Masszív sereget toboroz Izrael, komoly műveletre készülnek

Izrael 360 ezer tartalékost mozgósított, és sorsdöntő szárazföldi műveletre készül Gázában. Az övezetből még 2005-ben vonult ki, és 2007 óta pedig a Hamász irányítja. Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője elmondta, hogy a katonák már közel vannak a Gázai övezethez, és arra készülnek, hogy végrehajtsák a rájuk bízott küldetést. A cél annak biztosítása, hogy a Hamász a háború végén ne rendelkezzen olyan katonai képességekkel, amelyekkel izraeli civileket fenyegethet vagy ölhet meg.

Brutális jelenetek tanúi lehettek a túlélők az izraeli Be’eri településen. A mezőgazdasági közösségben több mint 100 holttestet találtak. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a támadók házról házra jártak, betörtek az otthonokba és kivégezték a civileket. Az atrocitások megtorlásaként sz izraeli vadászgépek folyamatosan támadják Gázát.

Címlapkép forrása: Shutterstock