2023 december 10

Emberi sorsok és politika – Hatalmas erőket mozgat meg Izrael

Bár a szombat reggeli támadás ereje, kifinomultsága és időzítése megrázta Izraelt, a háború negyedik napjára már kezd billenni a háborús mérleg. Sötét felhők gyülekeznek Hamász felett, miközben Izrael haragja lesúlyt a Gázai övezetre. Ez ugyanis a Hamász palesztin terrorszervezet székhelye, amely nagyjából 2 millió embernek ad otthont. A mai napon Yoav Galant, az izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy megindulhat a szárazföldi hadművelet Gáza ellen. Hatalmas erőket mozgat meg Izrael, hiszen megfogadták, hogy a Hamász tettei nem maradnak büntetlenül. A legfrissebb hírek szerint az izraeli hadsereg 100 ezer tartalékos katonát mozgósított. Közben a korábban elvesztett területek visszaszerzése is befejeződött.

Izrael-Gáza konfliktus – A legrosszabb forgatókönyv felé sodródunk

Egyre jobban eszkalálódik a háború, és ezzel együtt a halálos áldozatok száma is rohamosan nő. Az egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma Gázában már 700 felett jár, és több mint 900 áldozatról számoltak be az izraeliek. Úgy tűnik egyik fél sem hajlik a béke felé, hiszen Izrael tegnap jelentette be a Gázai övezet teljes blokádját. A Hamász sem hátrál meg a harcoktól, sőt mi több bejelentette, hogy felkészült egy elhúzódó háborúra is, hosszú időre elegendő rakétaarzenálja van. Hamász figyelmeztetett arra is, hogy megöli az elfogott izraelieket, ha Izrael palesztin civilekre támad figyelmeztetés nélkül. A túszokat a Hamász az izraeli börtönökben fogva tartott emberek, valamint az Egyesült Államokban bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátására használná fel.

Ahogy arról beszámoltunk, szombaton a masszív rakétatámadás mellett a Hamász harcosai a határkerítést is áttörték. Egyes pontokon még vasárnap is próbáltak belépni Izraelbe, azonban ezeket a pontokat hétfőn harckocsikkal és harci helikopterekkel biztosították. Ma pedig megindult az utolsó palesztin harcosok utáni vadászat, akik beszivárogtak Dél-Izraelbe. A világ figyelme is a konfliktusra irányult. Az EU külügyminiszterei ma fogják megvitatni, hogy felfüggesztik-e a palesztin területeknek nyújtott segítséget – jelezte az Európai Bizottság.

Címlapkép forrása: Shutterstock