2023 december 10

Izrael-Gáza konfliktus – Berobbant a puskaporos hordó

A szombati sokkoló támadás az elmúlt évtizedek leghalálosabb napját eredményezte Izrael számára. A hónapokig tartó, palesztinok és az izraeliek közötti erőszakos és feszült időszak után most robbant a puskaporos hordó. A pusztítás folytatódott vasárnap, és az Izrael-Gáza konfliktus áldozatainak száma is tovább nőtt. Megrázó jelenetek kerültek elő a szombati hatalmas rakétatámadást után, ahol a hírek szerint körülbelül 5000 rakéta csapódott be kora reggel. Éjjel aztán visszavágott Izrael, és súlyos légitámadást mért Gázára. Az izraeli hadsereg elkezdett felvonulni a térségben. Az izraeli és palesztin tisztviselők szerint azóta több, mint 450 embert öltek meg.

Izrael most azért küzd, hogy kiszorítsa területéről a palesztin fegyvereseket egy nappal azután, hogy a Hamász halálos támadást indított Gázából. Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke pedig megfogadta, hogy ez nem marad büntetlenül és megtorlást ígért. Most a mindenki konfliktus eszkalációjától tart. Már szombat kora reggel Izrael háborús helyzetet hirdetett, vasárnap pedig hivatalosan háborút hirdetett a Hamász ellen. Yoav Gallant izraeli védelmi minisztere magabiztosan ki is jelentette, hogy Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút a Hamász ellen.

Hatalmas pusztítás, közelharcok dúlnak Izrael utcáin

A szombati támadás során nemcsak rakétákkal támadták Izraelt. A Hamász harcosai robbanóanyaggal törték át a határkerítést, majd motorkerékpárokkal és kisteherautókkal keltek át. Majd utána vasárnap további palesztinok szivárogtak be Izraelbe a megrongált határkerítésnél. A legfrissebb információk szerint már evakuálják a Gázai övezet melletti települések lakóit Izraelben. A Gázai övezet a Hamász palesztin terrorszervezet székhelye, amely nagyjából 2 millió embernek ad otthont.

A helyzet tehát egyre súlyosabb és az áldozatok száma is folyamatosan növekszik. Izrael-Gáza konfliktusra figyel most az egész világ. Izrael erősen állítja, hogy Hamász hatalmas hibát követett el és ezért még meg fog fizetni. Joav Gallant kijelentette: „Megváltoztatjuk a valóságot Gázában a következő évre. Ami eddig volt, többé nem lesz.

Címlapkép forrása: Shutterstock