2023 december 07

Európa – Közeleg a tél, feszült helyzet alakulhat ki

Az orosz-ukrán háború megbolygatta az európai gázárakat, és soha nem látott szintre emelte az árfolyamot, megszorongatva ezzel Európát. Most az újabb téli időszakot megelőző kanyarban már egy másik háború is fenyegeti Európa túlélését. Vajon most erre is felkészültünk, vagy kezdhetünk aggódni a gázkészletek miatt?

Földgáz – Az izraeli konfliktus hatása egyelőre eltörpül az oroszoké mellett

Izrael, amely az elmúlt években jelentős gázexportőrré vált, a konfliktus kirobbanása óta számos nagy energetikai telephely bezárására kényszerült. Október 9-én miután az Izrael-Gáza konfliktus fokozódott a Chevron, amerikai multinacionális olajvállalat abbahagyta a termelést az Izrael északi partja közelében fekvő Tamar földgázmezőn, ahol 10,25 milliárd köbméter gázt termeltek 2022-ben. Ennek 85 százalékát a hazai piacon használták fel, míg a fennmaradó 15 százalékot Egyiptomba és Jordániába exportálták. Mint ahogy már azt említettük a szálak nagyon gyorsan összefutnak. Európa ki van téve az ilyesfajta változásoknak, amióta az orosz gázról áttértünk az LNG-re. Az átállás nagyon labilissá tette az európai gázárakat.

A távoli események is erősen megmozgatják az európai gáz árfolyamát, főleg így a feszült, tél előtti időszakban. Hiába vannak az európai föld alatti gáztárolók rekordszintig feltöltve, továbbra is nagy a feszültség a piacon. A Tamar gázmező hosszabb ideig történő lezárása újabb kínálati pánikot kelthet, hiszen ezzel csökkenhet Izrael Egyiptomba irányuló gázexportja is. Egyiptom pedig maga is exportál gázt az európai piacra, így a szálak máris összefonódnak. Az Izrael-Gáza konfliktus kirobbanása óta 35 euróról 55-ig emelkedett az európai gáz árfolyama. Bár szerencsére még nem vagyunk a tavalyi 340 eurós magasságok közelében. Azért az orosz gáz hiánya sokkal nagyobb hatással volt Európára, hiszen a kontinens igényeinek nagy részét ők elégítették ki.

Európa – Az időjárás még nekünk kedvez

Nagy szerencsénk, hogy az időjárás megint a mi oldalunkon áll. A földgáz árfolyama az 50 eurós tartományba fúrta be magát, és úgy tűnik nem is szeretné azt elhagyni. A bőséges ellátás és az enyhe időjárási viszonyok ellensúlyozták a közel-keleti konfliktushoz kapcsolódó ellátási kockázatokat, jelezte Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank árucikkekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!