Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Benzin – megszólalt a Mol-vezér, ez vár ránk idén a kutakon

Az autósok felháborodása ellenére januárban meg kellett lépni – az uniós előírásokhoz igazodva – a kötelező jövedékiadó-emelést. Ahogy arról viszont már beszámoltunk, a Mol úgy döntött, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesíti az emelést. Az első ilyen dráguláson már túl is vagyunk, január elsején 20 forinttal drágultak Magyarországon az üzemanyagárak. A második körre január 15-én kerül sor, ekkor pedig 21 forinttal drágul majd a benzin és a gázolaj literje. Ezzel pedig újra a kritikus 600 forintos átlagárak fölé kerülünk. Jóval többet fizetünk tehát január közepétől, mint amihez az utóbbi időben hozzászoktunk. Vajon decemberben már elértük a skála alját? Ettől már csak drágább lesz a benzin és a gázolaj? Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a következő trendek várhatók a 2024-es évben.

Hernádi Zsolt: Valószínűleg jelentős árcsökkenés nem várható

Szomorú hírt kellett közölnie Hernádi Zsoltnak, amikor az Indexnek adott interjú közben felmerült az autósokat foglalkoztató legfontosabb kérdés: milyen üzemanyagárakkal számolhatunk 2024-ben? Bár komoly eredményeket ért el Magyarország amióta a kormány rövid pórázra fogta az üzemanyagkereskedőket, a Mol vezér szerint mostantól borúsabb hangulat fog uralkodni az üzemanyagok piacán. Hernádi Zsolt a jelenlegi áremelésen kívül kitért arra is, hogy a háborúk milyen hatással vannak az árakra. Szerinte egy közel-keleti front megnyitása akár 15 százalékos áremelést is eredményezhet a hazai piacon, de ennél akár még nagyobb is lehet a kár.

Benzin – A háborúból nem lesz áresés?

Egy konfliktus rettentően összezavarja a piacokat. Ezt az elmúlt, közel két évben első kézből tapasztalhattuk. Az orosz-ukrán háború után történelmi csúcsra emelkedett az olaj árfolyama, és az Izrael-Hamász háború is nagy forrongást okozott a piacon. Hernádi Zsolt elmondta azt is, hogy sokan nagy tévedésben élnek. Egy hektikus piac, jelentősen magas árakkal csak rövid távon jó az olajcégeknek, hosszú távon az egyensúlyi helyzet hozza a legtöbbet minden résztvevőnek. A Mol életében továbbra is egyértelműen a háborús kockázat a legnagyobb. Bármilyen elakadás jelentős drágulást okozhat a piacon.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!