2024 február 28

Benzin – aggasztó történések, csapdába kerülhet Magyarország?

A hazai töltőállomásokon az utóbbi hetekben már hozzászokhattunk a folyamatos csökkenéshez, most viszont úgy tűnik elértük az árak alját. Vajon innentől már csak drágább lesz benzin és gázolaj árfolyama? A szakértők elemzései borús képet festenek, rossz hangulatban kezdjük majd 2024-es évet.

forint erősödés

Magyarországon már nem is lesz ennél olcsóbb benzin?

Kudarcba fulladt az OPEC olajkartell nagy terve, a hazai üzemanyagárak mégis falnak ütköztek. Úgy tűnik Magyarország töltőállomásain elértük az árak alját, és bár a szakértők szerint minimálisan még csökkenhet a benzin és gázolaj a következő héten, igazán jelentős változás már csak januárban lesz. Ennek azonban nem fognak örülni az autósok. A régóta emlegetett januári 41 forintos a jövedékiadó-emelés bevezetésére lassan sor kerül, ami pedig azt jelenti, hogy búcsút mondhatunk a 600 forint alatti átlagáraknak. Szerdán már nem is változnak a hazai üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is változatlan marad a hét közepén. Az átlagárak pedig a következőképp alakulnak: 95-ös benzin: 558 Ft/liter, gázolaj: 583 Ft/liter.

Az év végére már kifulladt a forint

Bár a 10 milliárd euró uniós forrás feloldása után rákapcsolt a magyar fizetőeszköz, úgy tűnik, hogy a gyorsan jött öröm hamar el is múlt. A benzin szempontjából fontos USD/HUF devizapár továbbra is a 350-es szint körül mozog. Bár múlt héten próbált mindkét irányba elszakadni az árfolyam, a hetet végül 351 forinton zártuk.

Közben a Brent olaj árfolyama is elveszítette a volatilitást az év végére. Jelentősebb elmozdulás az ünnepek előtt nem történt, a Brent tartja magát a 75 dollár körül. Mivel a két legfontosabb mozgatórugó alig változott az elmúlt héten így nem meglepő, hogy a hazai üzemanyagárak sem jegyeztek fel szignifikáns elmozdulást. A tendenciában a szakértők idén már nem várnak változást. Ezért az év végére jelentősebb árcsökkenést a benzin és gázolaj árfolyamában már valószínűleg nem tapasztalhatunk. Komoly eredményeket ért el Magyarország amióta a kormány rövid pórázra fogta az üzemanyagkereskedőket. Ám a kemény munka eredményét jelentősen rontja majd a januári drágulás.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!