Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Zuhanó forint, feszült uniós csúcs, sorsdöntő ítélet – mekkora a baj?

Tegnap még arról számolhattunk be, hogy jelentős erősödést mutat be a forint. A 10 milliárd euró uniós forrás feloldása okozott bőven vidámságot a magyar fizetőeszköz kapcsán, úgy tűnik, hogy a gyorsan jött öröm hamar el is múlt. A forintot a várható kamatcsökkentések is nyomaszthatják a megjelent elemzések szerint.

Forint – eddig tartott az erő?

A hét egyik legfontosabb, hazai gazdasághoz kapcsolódó eseménye volt, hogy az Európai Bizottság 10 milliárd euró forrás feloldásáról döntött, végre érkezhetnek tehát a korábban zárolt források Magyarország felé. Mindez nagyon fontos előrelépés, a korábban megjelent elemzések szerint pedig a forint árfolyamát jócskán befolyásolhatja, hogy mennyi deviza érkezik a költségvetésbe. Bőven 380 alá esett a hír után az EUR/HUF keresztárfolyam. Ehhez képest meglepő lehet, hogy ma már 383 forint felett is kértek egy euróért a devizapiacon. Azóta viszont több dolog is történt. Tegnap délután az Európai Központi Bank (EKB) szigorúbb hangnemet ütött meg, ami nem tehetett jót a forintnak. Emellett az uniós csúcs körüli hírek is okozhatnak izgalmakat. A napokban Ukrajna uniós tagsága és az ország számára nyújtandó támogatások körül volt a legtöbb vita.

Kamatcsökkentéseket várnak

A Portfolio.hu számításai szerint a piac kamatcsökkentésekkel kapcsolatos várakozásai is gyengíthetik a forintot. Jövő szeptemberre már 6,5 %-os 3 hónapos BUBOR szintet áraz a piac, ami azt jelenti, hogy még igen jelentős kamatcsökkentést várnak a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). Ez pedig nem feltétlenül jó hír a forint számára. Idén is éppen a kiemelkedően magas kamatok támogatták a magyar fizetőeszközt. Még akkor is, amikor például márciusban az amerikai bankcsődök miatt újra jócskán megingott a bizalom.

Fontos lehet az is, hogy ma dönt a Fitch Ratings a magyar államadósság besorolásáról. A hitelminősítő ugyanis jelenleg negatív kilátást tart fenn, igaz, emellett a befektetésre ajánlott kategóriában tartják Magyarországot. A hitelminősítések is képesek lehetnek akár a forint megítélését befolyásolni. Bármi is lesz a Fitch döntése, az már a piacok zárása után érkezik, így az esetleges hatásokat csak hétfőn láthatjuk majd.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!