Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Orbán – Káosz az EU-csúcs előtt, mekkora a baj?

Közeleg a december 14-15-én esedékes EU-csúcs, amelyen az egyik legforróbb téma Ukrajna támogatása és csatlakozásának megkezdése lesz. A találkozó előtt egyre nagyobb a forrongás. A szerdai parlamenti ülés során Orbán Viktor Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről is beszélt. Hatalmas a tét, az ügy egész Európa jövőjét befolyásolja.  

Orbán: Az EU fejjel megy a falnak

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb kérdését és egyben kényes témáját feszegették az országgyűlésen. A miniszterelnök szerint részrehajlás van az EU felől, hiszen míg a korábban csatlakozott EU-tagoknak éveket kellett várniuk a tagjelölti státuszra, addig Ukrajna ezt már négy hónap után megkapta. Orbán Viktor kiemelte, hogy Ukrajna gyorsítópályán történő csatlakozása nem szolgálja sem Magyarország, sem az EU érdekeit, sőt inkábbrombolja az uniós intézmények tekintélyét. A miniszterelnök már december elején kijelentette a Kossuth rádióban, hogy „Magyarország meg fog akadályozni döntéseket.”

Bár Orbán Viktor nem ért egyet az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájával, Brüsszel továbbra is abban reménykedik, hogy a decemberi EU-csúcson Magyarország feladja vétóját Ukrajnával szemben. Továbbra sem csitul az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus, amely során mindkét fél egyre jelentősebb veszteségeket szenved el. Amerika támogatása is kezd meginogni, és ezért Ukrajnának most minden eddiginél nagyobb szüksége van az EU-ra.

Washingtoni találkozás – Miről beszélt Biden és Zelenszkij

Tegnap került sor Biden és Zelenszkij találkozójára, amelyen az ukrán elnök több pénzt és fegyvert kért legfőbb szövetségesétől. A találkozó előtt az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra, hogy lassan kimerülhet a keret az Ukrajnának nyújtandó segélyekre. A republikánus szenátorok véleménye az Ukrajnának nyújtott segélyekről továbbra sem változott, és nem is fog mindaddig, amíg a demokraták bele nem egyeznek a határpolitika szigorításába. A találkozó Zelenszkij szerint építő jellegű és pozitív hangvételű volt, viszont felhívta a figyelmet, hogy nem szabad vesztegetni az időt.

Címlapkép forrása: Shutterstock