2024 február 28

Visszaesett az euróövezet ipari termelése

Októberben az előző havinál kevésbé, de a vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat  jelentése alapján. Októberben szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezetben szeptemberhez képest, nagyobb mértékben a várt 0,3 százalékos csökkenésnél, de kevésbé a szeptemberi 1,0 százalékos havi csökkenésnél. Az euróövezet októberi ipari termelése 6,6 százalékkal maradt el a 2022 októberitől. Szeptemberben 6,8 százalék volt az elmaradás. Októberre elemzők az egy évvel korábbinál 4,6 százalékkal alacsonyabb ipari termelést jeleztek előre. Az Európai Unió ipari termelése októberben 0,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Szeptemberben 0,8 százalék volt a havi csökkenés.

Az egy évvel korábbitól az EU ipari termelése 5,5 százalékkal maradt el októberben és 6,1 százalékkal szeptemberben. A legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták októberben, 7,0 százalékosat. Máltán 2,5 százalékkal, Hollandiában 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés októberben az előző havihoz képest. A legnagyobb mértékben, 6,0 százalékkal Görögországban nőtt az ipari termelés októberben az előző havihoz képest. Portugáliában 3,8 százalékos, Csehországban 2,9 százalékos volt a havi növekedés. Az ipari termelés a legnagyobb mértékben Írországban maradt el októberben az egy évvel korábbitól, 34,0 százalékkal. Észtországban 12,2 százalékos, Hollandiában 11,1 százalékos volt az ipari termelés éves csökkenése októberben. A legnagyobb éves növekedést Görögországban regisztrálták, 10,8 százalékosat. Dániában 6,9 százalékkal, Szlovákiában 4,4 százalékkal haladta meg az októberi ipari termelés az egy évvel korábbit – közölte a távirati iroda.

Az Eurostat adatai alapján a magyar ipari termelés októberben 0,7 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest, ami 1,3 százalékkal haladta meg az augusztusit. Az egy évvel korábbitól az októberi magyar ipari termelés 2,8 százalékkal maradt el a szeptemberi 5,7 százalékos éves elmaradás után.