2024 február 29

Lengyelország – nem marad örökre legjobb barát?

Miután hétfőn a lengyel parlament megszavazta, hogy Donald Tusk legyen Lengyelország miniszterelnöke, szerdán megtörtént az új lengyel kormány beiktatása is. Donald Tusk miniszterelnök és kormányának 26 tagja letette a hivatali esküt Andrzej Duda államfő előtt. Véget ért ezzel egy korszak és a nyolc évig tartó nacionalista kormányzás.

Morawiecki bukása után szövetségest veszített Orbán Viktor?

Európán egyre nagyobb a nyomás, hogy fenntartsa Ukrajna támogatását. Orbán Viktor elmondta, hogy nem ért egyet az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájával. Az EU egyik legnagyobb félelme, hogy Orbán már nincs egyedül a harcban. A szlovén Delo lap szerint Robert Fico szlovák miniszterelnökkel erős szövetséget alkotnak a kérdésben. Ezen felül nem kizárt, hogy az egyértelmű győzelmet arató holland Geert Wilders is hasonló álláspontot képvisel majd. Most viszont úgy tűnik szövetségest veszített Orbán Viktor.

Kedd este ugyanis a lengyel parlament alsóháza (szejm) Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét választotta meg kormányfőnek. 460 fős szejmben 248 képviselő szavazott Tusk jelöltségére, 201-en ellene voksoltak, senki sem tartózkodott, 10-en nem voltak jelen. A döntés a nacionalista kormányzás nyolcéves időszakának végét jelenti, amely pedig megnyitja az utat az Európai Unióval való kapcsolatok javítása előtt.

Megkezdődhet az EU és Lengyelország szoros együttműködése

A beiktatott kormányfő 2003–2014-ben a Polgári Platform elnöke volt, majd 2021-ben újból átvette a párt irányítását. 2007–2014 között miniszterelnöki pozícióban volt. Tusk otthonosan mozgott az Európai porondon is hiszen 2014–2019 között az Európai Tanács elnökének, majd pedig az Európai Néppárt (EPP) elnökének (2019–2022) tisztségét töltötte be. Így tehát nem meglepő, hogy Tusk egyik legnagyobb célja Lengyelország és az Európai Unió közti kapcsolatok helyreállítása. Lengyelország nemsokára visszanyeri vezető szerepét az Európai Unióban – jelentette ki Donald Tusk.

Címlapkép forrása: Shutterstock