2024 május 21

Gazdaság – lőttek az OPEC tervének, esik az üzemanyagár

A nagy hatalommal rendelkező OPEC csoport terve most kudarcba fulladt. Az olajpiac fél éve nem látott mélységekbe süllyedt, és az OPEC kezd pánikolni. Jó híreket kapott viszont Magyarország, hiszen még a forint gyengélkedése ellenére is péntektől még olcsóbban tankolhatnak az autósok. A továbbiakban megnézzük mi okozza az éles csökkenést, illetve mi lesz velünk a januári rémisztő emelkedés után.

Hullámvölgybe került a forint, de mégis örülhetünk

Hatalmas pofont kapott az olajkartell, miután szerdán majd fél éve nem látott mélységbe zuhant az olaj árfolyama. A Brent olaj hordónként 74 dollárba került a szerdai kereskedés után, amely fényévekre van az OPEC által áhított 90 dolláros szintektől. Részben ennek az éles csökkenésnek köszönhetjük azt, hogy továbbra is 600 forint alatt tankolhatunk a magyarországi kutakon, hiszen a forint az utóbbi napokban bemondta az unalmast. A magyar fizetőeszköz az elmúlt napokban nem muzsikált annyira jól, és fontos szinteket veszített el. Miután a novemberi hónap végén már 342 forintnál járt az USD/HUF árfolyam jegyzése, megviselhet minket, hogy újra a kritikus 350-es szint fölé húzódtunk.

Amíg azonban ilyen mértékben zuhan az olaj árfolyama, addig az üzemanyagárak miatt nem kell aggódnunk. Pénteken tovább csökkent a benzin és a gázolaj ára a kutakon. A 95-ös benzin ára bruttó 4 forinttal lett kevesebb, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal kell alacsonyabb árat fizetni. A hét második felében tehát a következő átlagárakkal találkozhatunk: 95-ös benzin 573 Ft/liter, gázolaj 593 Ft/liter. Távolodunk tehát a 600 forinttól is. Ezt pár hónapja még elképzelhetetlennek találtuk, amikor már majdnem 700 forintba került egy liter üzemanyag. Most mégis itt vagyunk, és addig kell kiélveznünk amíg lehet, mert januárban nagyot drágulnak a hazai üzemanyagárak. Az áfával együtt 41,3 forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a hazai benzinkutakon.

Mekkorát eshet az OPEC?

Bár az OPEC ülés idején a Brent ára hirtelen 84 dollár közelébe ugrott, a tagok közti zavar miatt az árfolyam gyorsan korrigált. Mostanra pedig majd fél éve nem látott mélységbe zuhant az OPEC vágások ellenére is. A befektetők arra fogadnak, hogy a kartell csökkentését ellensúlyozza a gyenge kereslet és más termelők növekvő kínálata. Komoly veszteségeket okozhat a csoportnak a jelenlegi olajár esés, és továbbra is kérdéses hogyan fogják ellensúlyozni a gyenge keresletet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!