Rendkívüli Hírek:

2024 február 26

Döntött az OPEC – üzemanyagár csökkenést hoz a Mikulás

Bár az elmúlt héten volt némi riadalom az olaj piacán, a hazai üzemanyagárak rezzenéstelenül tűrték az OPEC csoport okozta feszültséget. Bár az OPEC ülés idején a Brent ára hirtelen 84 dollár közelébe ugrott, a tagok közti zavar miatt az árfolyam gyorsan korrigált. A hazai üzemanyagárak továbbra is kényelmesen a 600 forintos határ alatt mozognak. Vajon a januári 41 forintos a jövedékiadó-emelés bevezetése előtt várhatunk még jelentősebb csökkenést vagy elértük az árak alját?

forint

Ismét esik az olaj ára

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseik (ismertebb nevükön OPEC+) múlt hét csütörtökön megállapodtak a kitermelés napi 2,2 millió hordós, önként vállalt csökkentésében. A csökkentés célja a csoport szerint nem az árak felhajtása volt, hanem szeretnék ellensúlyozni a lassuló globális feldolgozóipari aktivitást. Az olaj ára jóval az OPEC által áhított 85-90 dolláros árfolyam alatt van. Bár a Brent jegyzése múlt héten megemelkedett egészen 84 dollárig, keddre viszont már megint 77 dollárig zuhant vissza.

Az OPEC gyűlés előtt sorsdöntő napként emlegettük a találkozó napját, hiszen sokan attól tartottak, hogy a nagyhatalmak alkuja újra 700 forint közelébe repítheti a hazai üzemanyagárakat. Az OPEC találkozókat mindig feszült hangulat előzi meg az olaj piacán, ez most sem volt másképp. A helyzetet tovább nehezítették a közel-keleti háború okozta aggodalmak is. Kiderült viszont, hogy a piac nem hisz az OPEC-nek. Az önkéntes vállalást már önmagában gyanakvással fogadták a piacok, továbbá a befektetők és a kereskedők is szkeptikusak azt illetően, hogy képes-e lesz az OPEC+ elérni a célját.

Üzemanyagár csökkenést hoz a Mikulás szerdán

Szerdán tovább csökkennek az üzemanyagárak, de most csak a dízelesek örülhetnek. A benzin esetében a szakértők nem számítanak változásra, de a gázolaj literje várhatóan bruttó 6 forinttal lesz kevesebb a kutakon. Ezzel a gázolaj átlagára is lecsökken a 600 forintos szint alá:

  • 95-ös benzin átlagára szerdától várhatóan: 577 Ft/liter
  • Gázolaj átlagára szerdától várhatóan: 598 Ft/liter

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!