2024 február 21

Benzin – tényleg a magyarok járnak a legrosszabbul?

Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama is egyre elfogadhatóbb szintre süllyedt az elmúlt hetekben, miután a kormány rövid pórázra fogta az üzemanyag-kereskedőket. A 95-ös benzin átlagosan 580 Ft/literbe kerül, míg a gázolajért literenként átlagosan 600 forintot kell fizetni. Pénteken már nem változtak az üzemanyagárak.

Panaszkodhatnak az autósok – nem keresünk eleget?

Januártól újabb drágulás fenyegeti az üzemanyagárakat, hiszen már biztos, hogy a januári 41 forintos a jövedékiadó-emelés bevezetésre kerül. Ezen felül felmerült az újabb OPEC vágások esélye is. Viszont ne rohanjunk ennyire előre. Kezd normalizálódni az üzemanyagárak helyzete Magyarországon, melyben sokat segített a forint erősödése és az olajárak zuhanása. Forró téma lett az 500 forintos benzinár, azonban mielőtt még beleélnénk magunkat, maradjunk kicsit a jelenben. Bár szépen alakulnak az üzemanyagárak Magyarországon, mégis a lista alján vagyunk.

Mennyi benzinre elég egy átlagos fizetés?

Az egyre olcsóbb üzemanyagárak ellenére Magyarország még mindig a lista alján van, ha azt nézzük, hogy mennyit tudnánk elautózni a jelenlegi fizetéseinkből. Az európai átlagbéreket alulról karcolgatjuk. A Vezess.hu elemzése szerint a „megtehető távolság egy havi átlagfizetésből” mutató alapján Magyarország alatt már csak Szlovákia van. A listát Ausztria és Hollandia vezeti, ahol majd 3-szor annyit autózhatnánk a pénzükből.

Viharos időket él meg az OPEC

Több, mint négy százalék mínuszba került a kőolaj világpiaci jegyzése szerdán röviddel 15 óra után arra a bejelentésre, hogy az OPEC+ jövő évi kitermeléssel kapcsolatos miniszteri szintű fórumát november 26-áról 30-ára halasztották. Az időpontváltozás okát nem indokolták, azonban egyes források szerint Szaúd-Arábia megelégelte, hogy bizonyos tagok tovább növelték a termelésüket, miközben ők komoly vágásokat vezettek be.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!