2024 május 22

Benzin – A nagyhatalmak alkuja hoz 800-as üzemanyagárakat?

A legfrissebb hírek szerint az OPEC már megint nagy változtatásra készül. Legutóbb amikor a szaúdiak csökkentették a termelésüket, Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama rohamosan megemelkedett. Szeptember közepén az olaj árfolyama majd egy éves csúcsra ralizott, miután a szaúdiak júliusi termeléscsökkentése, – amely az elmúlt évek legnagyobb vágása volt – komoly vihart okozott a fekete arany piacán. Mostanra az olaj árfolyama beesett 80 dollár alá, és ez valószínűleg nem tetszik az OPEC csoportnak. A legfrissebb hírek szerint a kartell novemberi ülésén nagy dobásra készülnek a csoport tagjai.

forint erősödés

Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama is egyre elfogadhatóbb szintre süllyedt az elmúlt hetekben, miután a kormány rövid pórázra fogta az üzemanyag-kereskedőket. Most azonban több esemény is fenyegeti az eddigi munkájukat és az olcsóbb tankolást. Az már biztos, hogy januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak a jövedékiadó-emelés miatt. Azonban a további OPEC vágások még nagyobb port kavarhatnak az üzemanyagárakban. A bullish mozgatórugók mellett vajon reális lehet, hogy újra 700, vagy akár 800 forintos benzinárakkal kell majd szembesülnünk 2024-ben?

A forint lehet a megmentőnk, megússzuk a 800-as benzint?

A forint erősödése sokat segített a hazai üzemanyagárak enyhítésében. Az utóbbi másfél hónapban az USD/HUF árfolyamot a 376-os szintről sikerült lenyomni 350 forint alá. Ez mellett az olaj árfolyama is 4 hónapja nem látott mélypontra süllyedt. Minden adott, hogy olcsóbb benzin és gázolaj árfolyamokat láthassunk a kutakon, akkor miért is aggódnak a szakértők? Két nappal ezelőtt a JPMorgan energiastratégiai vezetője, Christyan Malek felhívta a figyelmet, hogy az olajpiac alábecsüli annak esélyét, hogy az OPEC egy újabb jelentős termeléscsökkentést fog bejelenteni a novemberi ülésén. Ez tehát okozhat némi aggodalmat, hiszen a júliusi vágások után Magyarországon vészesen megközelítettük a kritikus 700 forintos üzemanyagárakat. Malek viszont hozzátette, hogy a csökkentés azt a célt szolgálná, hogy ellensúlyozza a 2024-es piac gyengeségét. Sokan azt hiszik, hogy a szaúdiak már nem tudnak több termelést visszafogni, azonban Malek szerint még láthatunk az olajóriástól jelentős vágásokat.

A Financial Times szerint nemcsak Szaúd-Arábia áll készen arra, hogy meghosszabbítsa az olajtermelés csökkentését a jövő évre, hanem az OPEC+ is további vágásokat mérlegel válaszul a csökkenő árakra és az Izrael-Hamász háború okozta elégedetlenségekre. Az FT szerint egy újabb napi 1 millió hordós csökkentés is benne lehet a pakliban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!