2024 május 26

Brutális rali az olaj piacán, hol a drágulás vége?

Hatalmas mérföldkő tanúi lehettünk a héten. A Brent olaj árfolyama majd egy éve nem látott magasságba emelkedett. Ez természetesen komoly nehézségeket okoz az üzemanyagárak világában is. A héten beszámoltunk róla, hogy Magyarországon mekkora gondokat okoz az olaj árfolyamának töretlen emelkedése. Azonban nemcsak minket érint rosszul a helyzet. Az olaj árfolyamának emelkedése világszerte megnehezíti az autósok életét. Az amerikai olajárak is a héten 90 dollár fölé kapaszkodtak. Ez most azzal fenyeget, hogy a benzinárak még magasabbak lesznek, és tovább fűtik az inflációt az egész gazdaságban.

Az OPEC úgy tűnik elérte a célját, a nyersolaj árfolyama újra stabilan 90 dollár felett tartózkodik, és csak idő kérdése lehet a kritikus 100 dolláros határ átlépése. Most úgy állunk, hogy két és fél hónap alatt több, mint 20 dollárt drágultak a Brent hordók. A napi grafikon nagyon jól mutatja ezt a meredek emelkedést. Hasonlóval még a háború kirobbanása előtt találkozhattunk. A szaúdiak termelésében történt vágás tehát, – amely július óta van életben, és az elmúlt évek legnagyobb vágása volt – komoly vihart okozott a fekete arany piacán. Az OPEC tagok döntése jelentősen növelheti az inflációt és az autósok költségeit a benzinkutaknál. 

Már Kínában sem bízhatunk?

Az olaj piacán sokáig a kínai kereslet gyengélkedése enyhítette az OPEC vágások következményeit. Az optimizmus azonban elérte Kínát. A vártnál jobb ipari termeléssel és kiskereskedelmi értékesítéssel kapcsolatos adatokat közöltek, és ez a héten nagyban hozzájárult a fekete arany ralijához. Az ország gazdasági feltételei döntő fontosságúnak tekinthetők majd az olajkereslet szempontjából az év hátralévő részében is. A pénteki adatok kimutatták, hogy a kínai olajfinomítók feldolgozása közel 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ezen felül a líbiai katasztrofális áradások további aggodalmakat vetettek fel az OPEC országok ellátási zavaraival kapcsolatban. Legalább 5000 ember halt meg Líbiában, és több ezer ember eltűnt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!