2024 július 14

Durvul a helyzet Magyarországon – Közel a 700-as benzin

Elképesztő jelenetek tanúi lehettünk a héten. A magyarországi benzinkutakra visszatért a volatilitás, és jöttek is a kétszámjegyű változások. Nem kell ide a januári 41 forintos adó sem, ha ilyen ütemben folytatjuk, akkor az nélkül is 700 forint fölé kerülhet a benzin és a gázolaj literje. Nincs menekvés az autósok számára, hiszen a forint továbbra sem bírja felvenni a harcot a dollárral, és úgy tűnik az olaj meg sem áll 100 dollárig. Egyre közelebbinek tűnik a 700 forintos benzin, miben bízhatnak még a magyarok?

Benzin – Brutális drágulás jön péntektől, készüljünk a legrosszabbra?

Az elmúlt hónapokban forró téma volt a benzin rohamos drágulása. Rengeteg elemző és szakértő próbálta már előrejelezni, hogy mi történik majd idén a hazai üzemanyagárakkal. A legtöbb szakértő szerint azonban elkerülhető lenne a 700 forintos árfolyam, legalább a 41 forintos januári adó bevezetéséig. Most viszont jobb, ha bekapcsoljuk az öveinket, mert rázós utunk lesz. A benzin és a gázolaj kétszer is drágult a héten. Az egyik változás ma történt. A benzin bruttó 4, míg a gázolaj megdöbbentő bruttó 15 forintot drágult a mai napon.

Még szinte fel sem tudtuk dolgozni a mai adatokat, már jött is az újabb pofon, amely nagy aggodalmat okozott az autósok körében. Megéri még most elmenni tankolni, hiszen komoly drágulás érkezik a hét utolsó napján. A holtankoljak.hu adatai szerint péntektől a benzin bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 11 forinttal fog drágulni. Ezek után az átlagárak várhatóan az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 655 Ft/liter
  • Gázolaj: 676 Ft/liter

Félelmetes összegeket hagyunk ott a benzinkutakon

Sem a forint, sem az olaj nem segíthet már rajtunk. Most már biztos, hogy péntektől rég nem látott magasságokba szökik a magyarországi üzemanyagok árfolyama. Eddig a januári adó miatt aggódtunk, hogy majd az emeli 700 forint fölé a benzin literjét, viszont már adó nélkül is vészesen közeledünk a 700 forintos átlagárakhoz. A jövő heti adatok előtt csak reménykedhetünk, hogy a forint erőre kap, és végre sikerül lefaragni a veszteségeiből. A napokban azért már láthattunk némi erősödést a magyar fizetőeszköztől, melynek köszönhetően eltávolodtunk a fél éve nem látott 365-ös szintektől. Rossz hír viszont, hogy az OPEC törekvéseinek meglett az eredménye. Az olaj két és fél hónapos ralija továbbra sem lassul, és ma már a 93 dollárt is megközelítettük.

Címlapkép forrása: Shutterstock