2024 június 14

Üzemanyag és forint pánik – Lassan itt a 700-as benzin?

Hatalmas pánik uralkodik Magyarországon a benzin jövője miatt. Bár a héten enyhült a nyomás a magyar autósokon, a sötét felhők most újra gyülekeznek. A forint mélypontra zuhant a dollárral szemben, az olaj árfolyama sokat drágult, és a kritikus 90 dollár fölé emelkedett. A hazai kutakra azonban a héten még jó hírek érkeztek. Lehet ez az utolsó esélyünk arra, hogy 650 forint alatt tankoljunk?

forint erősödés

A benzin utolsó reménye

Nagy szükségünk lesz a forint erősödésére, méghozzá sürgősen, ha szeretnénk elkerülni az augusztusban tapasztalt kétszámjegyű drágulásokat. Bár augusztus elején az összeomlás szélére került a forint, a hónap hátralevő része annak erősödéséről szólt. Hasonló tendenciát mutatott a benzin szempontjából fontosabb dollár-forint árfolyam is. A szeptember viszont nagyon kegyetlen volt a forinttal, és a dollár-forint árfolyama még az augusztusi értékeket is átlépte. A csütörtöki kereskedés során elértük a 365-ös szintet. Ilyen rossz passzban március óta nem volt a forint a dollárral szemben.

Az OPEC nyomás alatt tartja a benzint

A magyarországi benzinárak elsődlegesen a világpiaci olajáraktól függenek. A Brent hordók árfolyama majd 12 hónapja nem volt ilyen magasan. Még az OPEC júniusi döntése indította el az olajárak raliját. Ezt követően két hónap alatt a hordónkénti 70 dolláros árfolyamról egészen 90 dollárig meneteltünk. Csak reménykedhetünk, hogy az OPEC már megelégszik ezekkel a szintekkel, és nem fogja tovább szűkíteni a kibocsátást. Ha újra átlépnénk a hordónkénti 100 dolláros árfolyamot az katasztrofális helyzetbe sodorhatja az autósokat. A hazai benzin árfolyamának két, talán legfontosabb mozgatórugója tehát a drágulás felé mutat.

A borús kilátások ellenére ezen a héten még jó híreket kaptak a magyarok. Szerdán a benzin már nem drágult, és a gázolaj még egy bruttó 4 forintos csökkenést is fel tudott jegyezni. A holtankoljak.net adatai szerint pénteken meg már nem is érkezik drágulás sem a benzin sem a gázolaj árfolyamában. Ez azt jelenti, hogy az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 643 Ft/liter
  • Gázolaj: 651 Ft/liter 

Címlapkép forrása: Shutterstock