2024 május 27

A megállíthatatlan rali – nyakunkon a 100 dolláros olajár

Hatalmas pánik uralkodik a piacon. Az olajárak ralija rémisztő mértékeket ölt, és egyelőre nem látjuk a fényt az alagút végén. Majd négy hónapja nem látott magasságba emelkedett a Brent árfolyama, miközben átléptük a 85 dolláros kritikus határt. A ralit elsősorban az OPEC júniusi találkozója támogatta, ahol Szaúd-Arábia ígéretet tett a kínálat csökkentésére. Az elképesztő napi 1 millió hordós termeléscsökkentésére a piacnak eleinte nem volt komolyabb válasza. Majd egy hónappal később jött az újabb rémhír, és a csoport legnagyobb olajexportőrei – Szaúd-Arábia és Oroszország – ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Kezdetben az elemzők nem számítottak hosszútávú ralival, azonban mostanra már más a véleményük.

Az OPEC találkozó után eléggé felforrt a hangulat az olaj piacán. A kínálat csökkent és a keresleti kilátások javultak. Ezzel veszélybe került a kereslet-kínálat egyensúly. Joseph McMonigle, az International Energy Forum főtitkára szerint az olajárak a kereslet emelkedése miatt az év második felében jelentős dráguláson mehetnek át. Most viszont Szaúd-Arábia tovább ronthatja a helyzetet. A hírek szerint ugyanis Királyság meghosszabbítja az önkéntes napi egymillió hordós termeléscsökkentését a szeptemberi hónapra. Ezzel szinte párhuzamosan Oroszország bejelentette, hogy szeptemberben napi 300 000 hordóval tervezi csökkenteni az olajexportját, írta meg a Reuters.

Rosszak a kilátások, 100 dolláros olajár fenyegeti a piacokat

A pénteki kereskedés végéhez érve a Brent árfolyama továbbra is 85 dollár felett jár, és ezzel újabb hetet zárhat majd zöldben, zsinórban a hatodikat. A szakértők szerint a rali erőssége abban is rejlik, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország lépései már nagyrészt be voltak árazva, és ez okozta az elmúlt hetek gyarapodását. Rick Joswick, az S&P Global Commodity rövid távú olajkutatásának és elemzésének vezetője szerint a legfrissebb hírek támogatják az árakat, de valószínűleg önmagukban nem fogják sokkal magasabbra emelni az árakat. Az autósok bíznak is ebben, hiszen az olaj drágulása tovább rontaná az amúgy is katasztrofális helyzetet, amely a hazai kutakon uralkodik. A pénztárcánknak már nagy szüksége van az enyhülésre.

Címlapkép forrása: Shutterstock