2024 július 14

Brutális rali – majd 100 napja nem volt ilyen drága a fekete arany

Elképesztő jelentetek szemtanúi lehettünk, hiszen a mai napon 3 hónapja nem látott magasságokba szökött fel a fekete arany árfolyama. Ez pedig az jelenti, hogy egy nagyon erős rali vette kezdetét. Az elmúlt, közel három hónapban az olaj árfolyama egy adott intervallumban mozgott. Nem tudott kitörni sem alacsonyabb sem magasabb területekre. A bikák és medvék hatalmas csatát vívtak a Brent esetében 72 és 78 dollár, a WTI-nél pedig 67 és 75 dollár között.

Vessünk egy pillantást a heti grafikonra. Pénteken zsinórban már a negyedik hetet zárta zöldben a fekete arany, és nagyon jó úton halad afelé, hogy meglegyen az ötödik pluszos hét is. Rengeteg dolog járult hozzá a rali megkezdéséhez. Elsősorban az OPEC találkozója, ahol a csoport legnagyobb olajexportőrei – Szaúd-Arábia és Oroszország – ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Kezdetben az elemzők azon a véleményen voltak, hogy az OPEC döntése hosszú távon nem okoz majd nagy változást, és az előző termeléscsökkentésekhez hasonlóan a döntés hatása idővel elhalványul. Most azonban másik irányból is kapott támogatást a fekete arany. Míg az OPEC egy kínálattal kapcsolatos csökkentést jelentett be, addig Kína, a világ egyik legnagyobb olajimportőre gazdaságának fellendítésén dolgozik. Ez pedig a kereslet emelkedését hozhatja magával. Hszi Csin-ping ígéretet tett a gazdaságpolitikai támogatás fokozására, és a szakértők komoly keresletemelkedést várnak 2023 második felében. Szerintük Kína és India indíthatja be igazán az olaj raliját. Ketten összesen várhatóan napi 2 millió hordóval fogják emelni a globális keresletet.

Fekete arany – Fontos adatok érkeznek a héten

Bár nagy erővel megindult a rali, a héten nagyon fontos adatokra várnak a piaci résztvevők. A Fed és az Európai Központi Bank is egy kritikus kamatdöntés előtt áll. A piac arra számít, hogy ezen a héten mind a Fed, mind az Európai Központi Bank 25 bázispontos emelést fog bejelenteni. Bármilyen döntést is születik, ez a két találkozó megalapozhatja az elkövetkezendő hetek szentimentjét, ezért mindenképp érdemes lesz rá odafigyelni. A Fed szerdán fogja meghozni a döntést, az EKB-ra pedig csütörtökig kell majd várni. Vajon tovább fűtik majd a fekete arany raliját, vagy megálljt parancsol a bikáknak?

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock