Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Benzin – Brutális drágulás péntektől, most rohanjunk tankolni?

A helyzet mostanra kritikussá vált a hazai kutakon. Kijelenhetjük, hogy teljesen elszabadult a benzin árfolyama. A holtankoljak.hu adatai komoly pánikra adnak okot. A benzin árfolyama bruttó 9 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal drágult a mai napon. Viszont a történet itt még nem ért véget. Péntekre ugyanis újabb drágulás várható, amely még a mainál is durvább. A holtankoljak.hu közölte, hogy péntektől kétszámjegyű változás érkezik. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 13 forinttal, a gázolajé pedig 12 forinttal fog drágulni. Ezzel bekövetkezett az autósok rémálma. A benzin árfolyama jócskán átlépi a 600 forintot literenként. Megéri meglátogatni a töltőállomásokat a pénteki változások bevezetése előtt. Viszont, ha azt gondoltuk, hogy ez már kezd elfogadhatatlan lenni, akkor kapaszkodjunk, mert a nyersolaj árfolyama brutális raliba kezdett és majd 100 napja nem látott magasságba emelkedett. Ez viszont csak rosszat jelenthet a benzin számára. A péntektől várt értékek:

  • 95-ös benzin: 612 Ft/liter
  • Gázolaj: 598 Ft/liter
forint erősödés

Szakad a forint, ettől féltek a szakértők

A benzin árfolyamát két nagy dolog befolyásolja. Esetünkben az olaj dollárban való elszámolása miatt a benzin szempontjából nagyon fontos a dollár forint árfolyam, és természetesen a nyersolaj árfolyama. A szakértők jelentős problémára hívták fel a figyelmet, ugyanis mindkét mutató ellenünk dolgozik. Sokat romlott a forint a dollárral szemben az elmúlt napokban. Ez idő alatt a dollár 332 forintról 347-re emelkedett. A legtöbben abban bíztak, hogy ezt majd ellensúlyozza a nyersolaj, hiszen Kína nyugtalanító adatokat közölt gazdasági fejlődéséről. Most azonban ez sem volt elég az olajárak megszelídítésére. Kedden az olaj három hónapja nem látott rekordszintekre tört.

Fontos döntésre várnak a piacok. Arra számítanak, hogy ezen a héten mind a Fed, mind az Európai Központi Bank 25 bázispontos emelést fog bejelenteni. Bármilyen döntést is hoznak, ez a két találkozó alapjaiban változtathatja meg az elkövetkezendő hetek szentimentjét. Ennek ellenére a mostani drágulás nagyon sok embernek nehezíti majd meg az életét. A masszív drágulást és a 600 forintos benzint a szakértők szeptembertől várták, azonban már augusztusban is együtt kell élnünk a változásokkal. Csak reménykedni tudunk, hogy a most látott tempó lelassul, és szeptemberben 650 forintos átlagár alatt tudunk maradni. Ehhez azonban nagy szükség volna a forint erősödésére is, amelyre egyelőre nem számíthatunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock