2024 június 16

Olaj – Újra 100 dolláros árfolyammal nézhetünk farkasszemet?

Az utóbbi időben eléggé felforrt a hangulat az olaj piacán, hiszen veszélybe került a kereslet-kínálat egyensúly. Joseph McMonigle, az International Energy Forum főtitkára szerint az olajárak az év második felében jelentős dráguláson mehetnek át, hiszen a nagy fogyasztók keresletének emelkedésével számolnak a szakértők. Ezek az országok hatalmas olajkereslettel rendelkeznek, és szomjukat nehéz csillapítani. A helyzetre még rátesz egy lapáttal, hogy az OPEC az elmúlt hetekben a termelés csökkentésén dolgozott, mivel szerették volna magasabbra tolni az olaj árfolyamát. Július elején az OPEC csoport legnagyobb olajexportőrei – Szaúd-Arábia és Oroszország – ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Ennek hatása már látszik is a piacokon. Az áprilisi hónap második fele óta most először emelkedett 80 dollár fölé a Brent árfolyama. Az aggodalom tehát nem alaptalan. A jelek arra mutatnak, hogy az olaj ára egyre magasabbra törhet majd 2023 második felében is.

Kína és India indíthatja be igazán az olaj raliját

Joseph McMonigle a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy az év második felében nagyon nehéz lesz megtartani a kereslet-kínálat egyensúlyát. Az olajárakra nehezedő nyomást a Kínából és Indiából származó növekvő keresletnek tulajdonítja. Az utóbbi hetekben Kína gazdaságáról közölt adatok viszont mind azt jelezték, hogy hanyatlóban van a fellendülés. A súlyosbodó problémák miatt a gazdaság elveszítette a lendületét, és mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A csalódást keltő júniusi adatok, beleértve az alacsony kiskereskedelmi értékesítést, a csökkenő exportrendeléseket és a lassú ipari termelést, Kína gazdasági fellendülésének elakadását jelzik. Ennek ellenére a pekingi vámhivatal által közzétett adatok szerint a múlt hónapban rekordmennyiségű 10,5 millió tonna olajat importáltak Oroszországból. Kína megfogadta, hogy támogatni fogja a magánvállalkozásokat és a gazdasági növekedés fellendítését. Az USA után Kína és India a két legnagyobb fogyasztó az olaj piacán. Ketten összesen várhatóan napi 2 millió hordóval fogják emelni a globális keresletet.

Amikor arról kérdezték, hogy lehet-e újra 100 dollár felett egy hordó árfolyama, Joseph McMonigle elmondta, hogy már most is 80 dollár felett járunk, és innen még akár magasabbra is ralizhatunk. Azonban magabiztosan azt is hozzátette, hogy az OPEC kartell lépéseket tesz majd és növeli a kínálatot, ha a világ végül nagy ellátási hiányba zuhanna.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock