2024 július 14

Erre folyik az orosz olaj

Jelenleg Oroszország oltja a világ legnagyobb olajimportőrének szomját. A júniusi adatok szerint ismét rekordra ugrott az Oroszországból importált olaj mennyisége. A pekingi vámhivatal által közzétett adatok szerint összesen 10,5 millió tonnát importáltak a múlt hónapban, ami körülbelül napi 2,56 millió hordónak felel meg. Ez egy 44 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, jól mutatva, hogy az európai piac elvesztése után az oroszoknak más célpontokat kellett keresni, akinek a kitermelt olajat értékesíthetik. Putyin szoros kapcsolatban van Hszi Csin-ping kínai elnökkel, amely megmagyarázhatja az olajszállítmányok elmúlt évben tapasztalt növekedését. Csak egy gond van, a kínai gazdaság egyre nagyobb bajban van.

Kína – Elmarad a fellendülés?

A legfrissebb adatok szerint a kínai gazdaság teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Ez pedig a későbbiekben még befolyásolhatja az olajimport mennyiségét. Egyes szakértők az első negyedévben még a kínai gazdaság fellendülését jelezték előre, és ezáltal az olajkereslet emelkedését várták 2023 második felében. A mostani adatok viszont merőben más képet festenek. A súlyosbodó problémák miatt a gazdaság elveszítette a lendületét. A kiskereskedelmi forgalom júniusban 3,1 százalékra csökkent a májusi 12,7 százalékos növekedésről, közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal. A hét elején közzétett adatok azt mutatták, hogy a gazdaság mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Ez nagy hátralépés az első negyedéves 2,2 százalékról. A csalódást keltő júniusi adatok, beleértve az alacsony kiskereskedelmi értékesítést, a csökkenő exportrendeléseket és a lassú ipari termelést, mind a gazdasági fellendülést elakadását jelzik.

Kína megfogadta, hogy támogatni fogja a magánvállalkozásokat a gazdasági növekedés fokozására irányuló törekvések részeként. Még decemberben Peking kijelentette, hogy 2023-ban mindent megtesz majd, hogy megmentse a covid által sújtott gazdaságát. Szó esett ekkor a fogyasztás fellendítéséről és az ellenőrzés lazításáról, beleértve a szenvedő technológiai és ingatlanszektorokat is. Most mindennél nagyobb szükség lesz a segítségre, ha szeretnék a szunnyadó óriást végre elindítani a növekedés útján.

Címlapkép forrása: Shutterstock