2024 június 16

Az OPEC ráijeszthet a benzinre, figyeljünk a változásokra!

A júniusi bécsi találkozón hozott döntés nem okozott jelentős ralit az olaj piacán. Ennek örültek is az autósok, hiszen a drágább olaj masszív elmozdulásokat okozhat a benzin és a gázolaj árfolyamában is. Felettébb szembetűnő viszont, hogy Szaúd-Arábia elképesztő 1 millió hordós termeléscsökkentésére a piacnak nem volt komolyabb válasza. Ennek okozói a gyenge keresleti kilátások lehettek.A változás viszont most lép életbe, érdemes lesz figyelni az olaj, illetve a benzin árfolyamát is.

Az üzemanyagok és az OPEC kapcsolata

Sokszor hallhattuk már a kifejezést: „Az OPEC kezében a sorsunk.” A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, ismertebb nevén OPEC csoport felel a világ nyersolajtermelésének körülbelül 40 százalékáért. Minden döntésével hatalmas befolyást gyakorol az olaj árfolyamára. Legutóbbi, bécsi ülésükön a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportja az év hátralévő részére nem hozott változtatást a tervezett olajtermelési kvótákban. Szaúd-Arábia azonban önkéntes termeléscsökkentést jelentett be júliustól. A Királyság napi 1 millió hordóval csökkentette termelését bízva benne, hogy így majd megtáltosodik az olaj árfolyama. A piacot ekkor nagy meglepetésként érte a szaúdiak döntése. Ennek ellenére a döntés nem emelte meg szignifikánsan az olaj árfolyamát. Nagy kérdés tehát, hogy hosszú távon milyen következményekre lehet majd számítani.

Drágulhat a benzin, ha ez bekövetkezik

Szaúd-Arábia korábban annyira meghatározó ország volt, hogy döntései egymagukban megmozgatták a piacot. Valószínűleg a mostani döntés után is erre számítottak. Szaúd-Arábia azonban fenntartotta annak lehetőségét is, hogy szükség esetén meg is hosszabbítják a júliusra vonatkozó 1 millió hordós csökkentést. Mivel egyelőre nem ért el különösebb drágulást az olaj árfolyamában – a Brent az elmúlt két hónapban 72-78 dollár között oldalazott – Szaúd-Arábia akár a csökkentés meghosszabbításához is folyamodhat. Minél tovább kihúzzák annál nagyobb eséllyel drágulhat az olaj. A drága olaj pedig drágább üzemanyagárakat jelenthet. A Bloomberg a döntés után arról számolt be, hogy nem kizárt, hogy mások is csatlakoznak a csökkentéshez hiszen közös érdekük az árak stabilizálása. A hordók árfolyamát szívesebben látnák 80 dollár felett. A hajlandóság viszont elég kicsinek mutatkozott. Mindenképp érdemes lesz viszont odafigyelni az OPEC csoporttal kapcsolatos hírekre, a kamatemelésekre és a gazdaságok fejlődésére.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: bloomberg.com; napi.hu; investing.com

Címlapkép: Shutterstock