Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Vigyázz benzin, itt az OPEC döntés!

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete – ismertebb nevén OPEC – vasárnap fontos találkozót tart. A találkozót megelőzően azonban nagy volt a feszültség a csoport legnagyobb termelői között. Szaúd-Arábia és Oroszország nem bírt egyezségre jutni a kibocsátási politikával kapcsolatban. A 23 országból álló kartell képviselőinek azonban vasárnap sikerült meghozni a döntést a bécsi tanácskozásukon. Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportja 2024-ben napi 40,46 millió hordó olajat fog termelni. A csoport az év hátralévő részére nem hozott változtatást a tervezett olajtermelési kvótákban. Ennek ellenére Szaúd-Arábia további önkéntes termeléscsökkentést jelentett be, amelyeket júliusban fognak bevezetni, és szükség esetén meg is hosszabbítanak. A Királyság termelése ezzel napi 9 millió hordóra csökken – a májusi 10 millió hordóról – olvashattuk a szaúdi energiaügyi minisztérium nyilatkozatában.

OPEC hatás – Mi lesz a benzin sorsa?

Az OPEC csoport felel a világ nyersolajának körülbelül 40 százalékáért, a most meghozott döntések pedig jelentős hatással lehetnek az árakra. Már a mai napon is masszív változást váltott ki Szaúd-Arábia vasárnapi bejelentése. A nyersolaj referenciaértékek a korai kereskedés során több, mint 2 százalékot gyarapodtak, viszont a nap végére enyhült a pánik. A Brent árfolyama az írás pillanatában 77 dollár, miközben egy hordó WTI 72,6 dollárba kerül. A holtankoljak.hu adatai szerint szerdától nem változik sem benzin, sem a gázolaj árfolyama.  

„A piac nem számított arra, hogy a szaúdiak napi 1 millió hordóval csökkentik a termelést. Ez ismét bebizonyította, hogy Szaúd-Arábia hajlandó egyoldalúan cselekedni az olajárak stabilizálása érdekében,” jelezte a Rapidan Energy elemző cég elnöke, Bob McNally. Majd később azt is hozzátette, hogy 2023 második felében globális hiány kialakulására számítanak, jövőre pedig a nyersolajárak újra 100 dollár fölé emelkedhetnek. Ez azonban nagyon rossz hírt jelenthet az autósoknak, hiszen emlékezhetünk milyen drágulást okozott az üzemanyagoknál a legutóbbi, 100 dollár feletti olajrali. A benzin árfolyama nagyon érzékeny az olajárakra, ezért a jövőben még akár komoly drágulást láthatunk a kutakon is.

Az OPEC+ napi 3,66 millió hordónyi vágást jelentett már be az elmúlt hónapokban. Ezek a csökkentések 2023 végéig voltak érvényesek. Vasárnap az OPEC egy hét órás tárgyalás után elfogadta, hogy ezt 2024 végéig meghosszabbítja.

Forrás: cnbc.com; reuters.com

Címlapkép: Shutterstock