Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Arany – Már megint bukás lett a vége

A pénteki napig minden rendben volt az arany piacán, a bikák napról napra nyomták egyre feljebb az árfolyamot, azonban a hét utolsó napja megint negatív hangulattal árasztotta el a piacot. Azok után, hogy az arany árfolyama május végén áttörte még az 1950 dolláros támogatást is, és a hetet 1944 dollárnál zárta, a befektetők körében egyre nagyobb pánik alakult ki. A múlt hetet azonban csúcsformában kezdtük, és már a hétvége alatt több, mint 10 dolláros szakadékot alakítottak ki a bikák. Az erőteljes gyarapodás a további napokon is kitartott, és csütörtökre elértük a kritikus 2000 dollárt. Amikor az arany még május elején elkezdte a zuhanást, ezt a szintet a medvék gond nélkül szakították át. Sajnos a bikáknak nem volt ilyen könnyű dolguk. Mire elértük csütörtökön a 2000 dollárt, és egy pillanatra át is törtük, az erejük elfogyott. Vérfürdőt láthattunk pénteken, ugyanis majd 30 dolláros mínuszba futott bele az arany. Ez viszont azt jelentette, hogy a pénteken visszakerültünk a hétfői nyitóárfolyam közelébe. Heti viszonylatban körülbelül 5 dolláros profitot sikerült feljegyezni.

Dollár mozgás és felemelkedés – Mire figyeljünk a héten?

Az aranypiacok a tétovázás jeleit mutatták a kereskedési héten a bikák sikertelen próbálkozása után. Ha viszont át tudnánk szakítani a 2000-es szintet, akkor megnyílna előttünk az út egészen 2050 dollárig. Abban az esetben, ha a zöldhasú tovább erősödik, akkor a negatív korreláció miatt az aranynak nagyon nehéz dolga lesz. A szakértők szerint ez akár újra az 1950-es szint alá nyomhatja az arany árfolyamát. Ez miatt tehát mindenképp érdemes lesz figyelni a dollár index mozgására. Ennek értéke a pénteki kisebb rali után a 104-es szinten nyitotta a hetet, majd a korai kereskedés során tovább ment 104,2-ig. Az 1950-es szignifikáns támogatás alatt található a 200 napos EMA, és az 1900-as szint. Mind erős támogatást nyújthatnak. A szakértők azonban valószínűtlennek tartják, hogy rövid távon ezeket a szinteket tesztelnénk. Szerintük az arany egy adott intervallumban fog mozogni, amíg a piac el nem dönti, hogy hosszú távon merre is szeretne elmozdulni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock