2024 június 20

Benzin pánik – Nagyot tévedtek a szakértők

Fontos hét áll előttünk, egy ország sorsa forog kockán hiszen, ha nem kapja össze magát a forint akkor az eddigieknél is jobban elszállhat a benzin árfolyama. A helyzet kritikussá vált a hazai kutakon, a benzin ára rohamosan emelkedik, és megközelítettük a 650 forintos szinteket. A szakértők ilyen magas üzemanyagárakra csak januártól számítottak, miután bevezetik a 41 forintos adót. Most viszont úgy tűnik Magyarország helyzete sokkal gyorsabban romlik, mint azt a szakértők várták. Sötét felhők gyülekeznek miközben a forint továbbra sem bír a dollárral, és a nyersolaj 4 hónapja nem látott magasságokba emelkedett. Ha eddig azt hittük, hogy az üzemanyagárak magasak, akkor most kapaszkodjunk!

forint erősödés

Az OPEC döntése és a forint gyengélkedése – kritikus helyzetben a benzin

Az OPEC júniusi döntése indította el az olaj raliját, amely pénteken zsinórban már a hatodik hetet zárta pluszban. Ez idő alatt a Brent árfolyama 15 dollárt emelkedett. Nem csoda tehát, hogy két hét leforgása alatt a 95-ös benzin majd 40 forinttal drágult. A nyersolaj és az üzemanyagok árfolyamváltozásai közt van késleltetés, ezért valószínűleg a pénteki drágulásban még nincs benne a legutóbbi olajár emelkedés. Ezen túl, mivel egyes szakértők szerint a 100 dolláros olajár sincs kizárva, akár újra 700 forint fölé emelkedhet a benzin árfolyama, ha a forint nem szedi össze magát.

Mi kell a 700 forintos üzemanyagárak elkerüléséhez?

A szakértők előrejelzéseit már így is túlszárnyaltuk. Július végén Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy szerinte további jelentősebb áremelkedésre nem kell számítani. Azóta a benzin bruttó 17, míg a gázolaj bruttó 30 forinttal drágult. Arról is beszélt, hogy a 650 forintos szintet nem fogjuk elérni a következő két hónapban. Az autósok bíznak benne, hogy ez az előrejelzés megállja helyét, és legalább őszig el tudjuk kerülni a 650 forint/liter árfolyamot. Ehhez azonban a legfontosabb mozgatórugók segítségére lesz szükségünk.

Beszakadt a forint és az elmúlt hetekben esélye sem volt a dollárral szemben. Három hét alatt a dollár 332 forintról 360 fölé emelkedett, majd a pénteki kereskedés végére érkezett egy kis korrekció. Több, mint négy hónapja nem láttunk ilyen értékeket, és minél hamarabb szükség van enyhülésre. Magyarország esélyei nagyban a forint erejétől függnek, azonban sokat segítene, ha az OPEC döntés által fűtött rali kissé alábbhagyna. A hírek szerint azonban az OPEC legnagyobb olajexportőrei – Szaúd-Arábia és Oroszország – ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Nehéz lesz tehát kivánszorogni a gödörből, azonban a remény hal meg utoljára. A forint végre mutatott némi erőt pénteken, így már csak az olaj ralijának kellene lassulni.

Címlapkép forrása: Shutterstock